Fra Mord til Bord – pop-up restaurant med Rødder og Nose2Tail

Fra Mord til Bord – pop-up restaurant med Rødder og Nose2Tail

Foto: Chris Tonnesen

Bare rolig – jeg har fjernet det næste billede, hvor anden bliver slagtet. Men pop-up eventen Fra Mord til Bord er ikke for dem, som nægter at anerkende, at dyr lader livet for at vi kan spise dem.

Som et særligt arrangement mellem den bæredygtige madbodega i Kødbyen, Nose2Tail og de ligeledes bæredygtige pop-up drenge, Rødder, blev en ganske særlig middag afviklet.

Kokkene stod tidligt op for at køre ud af byen og rundt om på Sjælland samle alle de ingredienser, de senere skulle tilberede for os gæster til middagen, der blev afholdt hos fotograferne Skovdal & Skovdal, hvor Nose2Tail drengene netop er i gang med at skyde fotos til deres kommende kogebog (den glæder jeg mig til at se!).

Billetterne til middagen kostede 400 kr. og naturvine kunne købes til. Prisen var ganske rimelig taget i betragtning at råvarerne denne aften var så friske, som de overhovedet kunne være. Fotograf Chris Tonnesen var med drengene på deres jæger/samler-togt, så I kan se hvor friske råvarer, der var tale om. Tusind tak til Chris for at låne mig hans flotte billeder.

I Valby hentede de ænder, som blev slagtet på denne blok og derefter plukket. Du kan se retten, der kom ud af det, længere nede i indlægget – og de øvrige retter også.

Et andet sted hentede drengene et lam, som også blev slagtet af dem og derefter flået og parteret.

Senere gik turen forbi Herslev Bryghus, hvor der blev hentet øl og eddike til maden.

Og på Kiselgården hentede de helt friske grøntsager, bl.a. disse små radiser, der kom direkte op af jorden. Friskere bliver det ikke. Og heller ikke smukkere. Du kan købe grønt fra Kiselgården hos bl.a. Din Baghave.

Jeg var først med til selve arrangementet om aftenen, hvor også selveste Søren Frank fra Berlingske Tidende var med som gæst. Her står han og snakker med Martin Guf (ja, det er ham fra Go’ Morgen Danmark :-)) fra Nose2Tail og Martin Marko fra Rødder. Måske står de lige her og taler om de lammetestikler, drengene blærede sig med, var hakket og kommet i lammeragouten.

De smukke unge radiser blev serveret som appetizer sammen med en pisket creme af rygeost.

Første ret var en tartar af lammeryg, serveret med en stærk sennepsmayonnaise og sprøde, rå jordskokker. Mayonnaisen var lavet med eddiken fra Herslev Bryghus og frisklagte æg fra fritgående høns fra et sted, de også havde været om morgenen. Nu smagte jeg ikke selv kødet, for jeg må jo ikke få råt kød lige for tiden, men mine sidemænd sagde, at det smagte utroligt friskt og mildt og ikke rigtigt af lam. Konsistensen var fantastisk.

I næste ret fik ægget lov at spille hovedrolle. Æggene var kogt ved 60 grader i en times tid, så blommen var smilende og hviden var halvflydende.

Det blev til denne ret, som var min favorit denne aften. Ægget blev overhældt med brunet smør, stegte bidder af andelever, den allerførste spinat fra Kiselgården og tallerkensmækkere. Virkelig mumset. Brunet smør er vejen frem.

Så kom en ret med and. En skive stegt bryst sammen med confiteret kød fra resten af anden, serveret med syltede rødbeder og papirtynde skiver af rå rødbeder og et drys af rød syre. Fantastisk lækkert med rødbede og syre sammen med den kraftige, fede and. Og en fantastisk smuk ret.

Og så var det tilbage til lammet – her i ragouten lavet på køllen – og testiklerne, som jeg vist ikke fik noget af. Ikke som jeg opdagede i hvert fald. Ragouten kom ovenpå en meget syndig kartoffelmos med tonsvis af dejligt smør i og toppet med sprøde gulerødder marineret i noget syrligt – sikkert eddiken fra Herslev igen – og snittede ramsløg. Dejlig fyldig ret med et super godt friskheds-punch fra den sprøde topping. Godt gennemtænkt. Og pænt.

Desserten var en stor skive ost fra Osted Mejeri. Mejeristen ville ikke kalde den andet end ost, som har fået lov at stå lidt. Den var lækker og fyldig i smagen uden at være decideret krads. Dertil smørristet rugbrød med honning og lidt bronzefennikel.

Det var simpelthen sådan et cool arrangement. Hvor er det godt tænkt at lave en middag, hvor man viser, at man sagtens kan samle og slagte råvarer samme dag, som de skal tilberedes. At kød og grøntsager kan være lokale og bæredygtige. Og at vide, at dyrene man spiser, har haft et godt og værdigt liv, og at kokkene har behandlet dem med respekt nok til at udnytte hele dyret til maden. Og så skal jeg hilse og sige, at grøntsager, der lige er hevet op af jorden, smager utroligt meget bedre end dem fra supermarkedet, der er pakket ind i alt muligt og opbevaret længe på køl og transporteret mange kilometer inden vi får lov at spise dem.

Du kan se mere om arrangementet her: http://www.facebook.com/framordtilbord

Se, hvor jeg hygger mig uden alkohol.

Peter smagte sig igennem samtlige naturvine denne aften, og jeg smagte slurke af nogle af dem. Vi var begge meget positivt overraskede. Vi har jo haft lidt issues med naturvin – særligt de hvide når de bliver overoxiderede og sherryagtige. Men denne aftens vine – som alle var røde – var virkelig lækre, saftige og frugtige og easy drinking. Dejligt at få lov at smage nogle rigtigt gode naturvine. Tak til Rosforth & Rosforth , Lieu Dit og Hvirvelvin for det.

Peter tog et billede af de flasker han smagte:

5 Comments

Post A Comment

  • Mette
    Posted at 00:20h, 09 april Svar

    Super sejt arrangement og indlæg!
    God påske!

  • Nikolaj K
    Posted at 18:12h, 05 april Svar

    I love it! Vigtigt at du smager på vinen. Jeg skal klart med næste gang de holder det. Meget fint og ægte og lidt ligesom at gå i folkeskole igen.

  • Anders Damm
    Posted at 15:05h, 05 april Svar

    Hold nu kæft nogle lækre (og maskuline) billeder! Ligner et event jeg skulle have været med til…

    • Mira Arkin
      Posted at 18:39h, 05 april Svar

      Ja, det var et dejligt maskulint arrangement:-)

  • DR. Dietz
    Posted at 07:35h, 05 april Svar

    Du er den sejeste i hele verden.Jacob