Forloren hare – min bedste opskrift

Forloren hare – min bedste opskrift

Forloren hare var en af mine (mange) yndlingsretter, da jeg var barn. Det er ultimativ comfortfood – der er fars, der er bacon, der er sovs – alt er godt!

Jeg har allerede lavet det to gange siden vi skiftede over fra sommer til efterår. Alle er vilde med det herhjemme og det er super nemt at lave, for “haren” står jo bare og passer sig selv i ovnen – ikke som frikadeller, hvor du hele tiden skal stå og vende dem og der kommer en masse stegeos.

Min hemmelige indgrediens for at give farsen den der vildt-smag er, udover godt med enebær – at jeg kommer finthakket bacon i farsen, så du får den lækre røgede smag i hver bid og ikke kun på toppen. Og så er muskat måske også en lidt hemmelig ingrediens i et farsbrød. Jeg kommer også timian i – det kunne også være lidt salvie, men jeg synes i hvert fald der skal én af de to krydderurter i.

Vi spiser forloren hare med syltede tyttebær og/eller ribsgele. Nogle gange med kogt blomkål i stedet for kartofler, for ikke at blive slået ihjel af carb-træthed efter måltidet. Men kartoflerne er altså bedre til at søbe sovsen op med. Og kogte ærter eller grønne bønner. Ikke noget alt for moderne, tak.

Resterne (hvis der er nogen) spiser vi næste dag på rugbrød og det smager fremragende!

Forloren hare med sovs

Til 4 pers.

800-1.000 g hakket kalv og gris (eller okse og gris, som det hedder nogle steder)
2 æg
1 medium løg
50 g rasp
1 dl mælk
10 enebær
1/4 tsk stødt/revet muskat
1 spsk frisk timian
salt og sort peber
2 pakker bacon i skiver (200 g)
4-5 dl vand eller hønsefond

Sovs
fond/saft fra bradepanden
1 dl piskefløde
1 stor spsk ribsgelé
1 spsk HP sauce
1 spsk engelsk sauce
3 tsk maizena rørt op med lidt koldt vand
kulør
salt og sort peber

  1. Rør det hakkede kød sammen med æg. Riv løget groft og kom det i farsen sammen med rasp og mælk. Knus enebærrene fint i en morter og rør dem i farsen sammen med muskat, timian og krydr godt med salt og peber. Tag halvdelen af baconen fra en af pakkerne (3-4 skiver) og hak dem fint. Rør dem i farsen.
  2. Kom farsen i et ovnfast fad og brug hænderne til at forme den til et farsbrød. Kom resten af baconen over på kryds og tværs og hæld vand eller fond ved, så det når et par centimeter op omkring “haren”. Bag “haren” ved 180ºC i 1½ time eller til den har en centrumtemperatur på 75°C.
  3. Tag fadet ud af ovnen og hæld væden gennem en sigte over i en gryde. Hold på “haren”, så den ikke skvatter ud og sæt den tilbage i ovnen. Så kan baconen blive helt sprød, mens du laver sovsen.
  4. Kom fløde, ribsgelé, HP sauce og engelsk sauce i sovsen. Bring det til kogepunktet og jævn med maizena (det er ikke sikkert, du skal bruge det hele). Juster farven med lidt kulør og smag til med salt og peber.
3 Comments

Post A Comment

  • Finn
    Posted at 14:17h, 24 oktober Svar

    Der er en dejlig opskrift, Tak.
    Dbh Finn.

  • Eva Geleff
    Posted at 09:21h, 05 oktober Svar

    Det lyder bare superlækkert. Nyder altid dine artikler i Gastro.
    Mvh Eva Geleff

    • Mira Arkin
      Posted at 09:53h, 05 oktober Svar

      Tusind tak, Eva 🙂