Forårets nye kogebøger – anmeldelser

Forårets nye kogebøger – anmeldelser

Jamie Oliver

 

Jeg har samlet et par kogebøger sammen, som jeg har haft liggende til gennemsyn. Her kommer mine anmeldelser af 3 af forårets udgivelser:

 

Marie Melchior

Når Livet er en Fest

Marie Melchior er madskribent og laver opskrifter til bl.a. madmagasinerne Mad!, Mad&Bolig og Isabellas. Hun har gennem flere år arbejdet som kogekone og lavet mad til rigtig mange selskaber. Det er de erfaringer, hun deler ud af sin nye bog om mad til gæster. Bogen giver tips til, hvordan man som vært ved en fest sørger for at gæsterne har det godt og at festen bliver en succes. Der er masser af helt lavpraktiske tips til hvordan man planlægger sig ud af evt. stressende sider af at holde fest – helt ned til hvornår man skal gøre rent, lave indkøbsliste, købe kolonialvarer, lave isterninger, bordplan osv.

Efter det første afsnit med alle de praktiske detaljer er bogen inddelt i forskellige typer fester/middagsselskaber, f.eks. cocktailparty, tapas, høstfest, brunch eller den store fest. Under hvert afsnit er der flere opskrifter, man kan plukke i. Der er masser af rigtigt gode, brugbare opskrifter i bogen. Betina Hastoft har stået for de farvemættede, stemningsfulde billeder af både retterne, veldækkede borde der er som taget ud af House & Garden og smukke, velklædte middagsgæster, der udstråler lykke og overskud. En dejlig bog, at kigge i – nok også en ret feminin bog med tuttenuttede, blomstrede duge og vaser med fine blomster – man får virkelig lyst til at være lidt bedre til at dække bord!

Jeg er stor tilhænger af at planlægge sig ud af middagsselskaber – det er noget der virkelig gør det nemmere, at være vært ved middage og fester. Marie Melchiors tips i starten af bogen er yderst anvendelige. Særligt tror jeg mange kan bruge hendes oversigt over, hvor meget af forskelligt mad, man skal beregne pr. person – altså hvor meget kød spiser hver gæst, hvor mange hapsere skal man beregne og hvor meget pasta skal man koge pr. person. Det er sådan noget grundviden, der er rigtig godt at have og hvor hendes mangeårige erfaring som kogekone virkelig er noget, vi andre kan nyde godt af, så tak for det.

Under de enkelte opskrifter mangler jeg dog lidt flere tips til, hvordan man forbereder retten til gæster. Det havde været dejligt med lidt flere anvisninger om, hvad man kunne lave på forhånd, og hvornår og hvordan det skal varmes op eller laves færdigt, når gæsterne er der. Jeg har selv ofte ringet til min ven Lars, som er kok, og ved en del om hvad der sker, når man genopvarmer diverse retter og den viden kunne være god at have med i sådan en bog her om gæste-middage.

 

Marie Melchior: Når Livet er en Fest

Gyldendal 2011, kr. 249,95

 

Louisa Lorang

Vild med Hverdagen

Vild med Hverdagen er tredje bog i kok og madskribent Louisa Lorangs serie Vild med…. Tidligere har det været salater og vegetarmad, som hun var vild med – nu handler det om hverdagsmaden.

Louisa laver hverdagsmad opskrifter i Femina, så hun laver sådan set det samme som jeg gør på ALT for damerne. Jeg kan huske, jeg for nogle år siden læste en artikel om hende og hendes opskrifter, hvor jeg tænkte, at hendes arbejde gad jeg godt nok godt have. Og det har jeg jo sådan set fået nu :-). Louisa laver også opskrifter for Aarstiderne og vi ser hende ofte i Go Morgen Danmark på TV2, hvor hun står morgenfrisk og kokkererer. Jeg har altid godt kunnet lide Louisas tilgang til mad. Hun er praktisk og hendes mad er meget no-nonsense agtig. Hun bruger masser af krydderurter og krydderier og lader sig inspirere fra hele verden, og det er imponerende alle de opskrifter, hun konstant fremtryller.

I Vild med Hverdagen tager hun fat i hverdagsmaden. Bogen er inddelt i afsnit alt efter hvor hurtig maden er at lave – max. 15 min., 20 min., 30. min. og slow food. I bedste Stop Spild af Mad ånd er der også et afsnit med opskrifter, der kan bruges af 2 personer i 2 dage. Opskrifterne spænder vidt – der er både klassikere som paneret fiskefilet med remoulade og forloren hare, og også klassikere fra andre lande, som f.eks. Louisa version af osso buco, kylling i grøn karry eller en hjemmelavet version af cup noodles. Alle retter er helt nede på jorden, fulde af velsmag og med opmærksomhed på, at det skal være mad, som alle kan finde ud af at lave på en hverdag.

Anders Schønnemann har taget billederne. Han er en af de mest brugte madfotografer i Danmark og hans billeder er her som altid utroligt gode.

En fin lille hverdagskogebog til alle, der kan bruge lidt inspiration i køkkenet.

 

Louisa Lorang: Vild med Hverdagen
Lindhardt og Ringhof 2011, kr. 249,95

 

Jamie Oliver

Jamies Mad på 30 Minutter

Så er vi nået til en af de tunge drenge, nemlig Jamie Oliver, som jeg nærer næsegrus respekt for. Her er en mand, som virkelig har produceret mange kogebøger og stået foran mange kameraer i mange madprogrammer. Han bliver ved med at lave fantastisk velsmagende og nem mad, på hans afslappede, lettere sloppy facon, som jeg personligt er stor fan af. Og så kan man jo kun elske ham endnu mere for alt hans arbejde for at få de fede, klamme englændere og amerikanere til at spise ordentligt og give deres børn anstændig mad i stedet for pomfritter og ketchup med sukkervand til i skolen. Han kommer helt sikkert i himlen.

Den nyeste bog kan ses som en del af korstoget med at få folk til at gide lave rigtig mad derhjemme. Det skal være nemt og ikke mindst hurtigt at lave mad derhjemme. Jamie tager fat i måltider som et hele, og bogen fungerer sådan at man på 30 minutter skal kunne lave ikke bare en enkelt ret, men et helt måltid. I stedet for enkelte retter er bogen inddelt efter disse forskellige måltider, som f.eks. kan bestå af en kødret, 2 slags grøntsagstilbehør og en dessert. Hver af de 50 måltider har udførlig beskrivelse af, hvad du skal lave og i hvilken rækkefølge for at dit måltid bliver færdigt til tiden og indenfor de 30 minutter. Så det er altså helt nede i detaljerne med at man starter med at sætte en gryde over med vand. Så tager man fat i kartoflerne, derefter renser man spinaten for så at tage fat i kyllingen og derefter vende tilbage til spinaten.

Opskrifterne er derfor rodet lidt sammen, fordi fremgangsmåden for måltiden er skrevet sammen, fremfor at tage hvert element for sig – dette for at folk ved, hvilken rækkefølge måltidets dele skal tilberedes i. Det er smart for dem, som har brug for denne vejledning for at kunne være mest effektive i et køkken. For os andre, som har godt styr på rækkefølge, er det lidt irriterende med sammenblandingen. Hvis jeg f.eks. kun vil lave ét element fra et måltid – f.eks. opskriften på ovnstegt kylling med cherrytomater – så er jeg nødt til at sortere i opskrift-teksten og finde de steder, hvor det handler om kyllingen.

Men altså – Jamie er fandme god til at lave mad og finde på opskrifter. Der er ikke én af hans måltider, som jeg ikke har lyst til at spise – jeg elsker hans berøringstætte, kærlige og sanselige forhold til mad. Billederne er som i alle Jamies bøger dejlige og meget levende med masser af billeder af ham, mens han står og hakker. Bogen er – som hans øvrige bøger – lavet i forbindelse med en række tv programmer med titlen Jamie’s 30-Minute Meals, som sikkert dukker op på dansk fjernsyn inden længe.

 

Jamie Oliver: Jamies Mad på 30 Minutter
Lindhardt og Ringhof 2011, kr. 299,95

5 Comments

Post A Comment

  • Marie Melchior
    Posted at 09:22h, 30 maj Svar

    Hej Mira
    Tusind tak for de flotte ord om “Når livet er en fest”…….ER rigtig glad;-) For en god ordens skyld; Det er Maria Meldgaard der skriver for Krydderiet/Irma og desværre ikke mig…….
    Ønsker dig en dejlig dag.
    KH
    Marie

    • Mira Arkin
      Posted at 09:26h, 30 maj Svar

      Hej Marie
      Ups – det er hermed rettet 🙂

      KH Mira

  • Newyorkerbyheart
    Posted at 00:16h, 29 april Svar

    Tak! Du har lige sat ord på det jeg ikke kunne formulere mht. Jamie’s bog. Jeg kunne mærke der var noget ved bogen der generede mig, uden at kunne sætte fingeren på hvad. Nu ved jeg det 🙂
    Mange hilsner
    Birthe

  • Jens
    Posted at 08:36h, 26 april Svar

    Gode anmeldelser, men jeg savner en anmeldelse af Nathan Myhrvold’s Modernist Cuisine som jo nok må ses som et af de største bidrag til mad-verdenen i dette århundrede (og nok i top-3 for nogensinde). Den udkom jo her i marts, så den må og skal du vel have. Et smukt værk i 5 bind på 22.5 kg 🙂

  • cphfoodie
    Posted at 16:36h, 22 april Svar

    Tak for reviewet Mira, spændende læsning.
    Jeg er selv helt bidt af Jamie Olivers, Mad på 30 minutter og har haft ret stor success med de retter jeg har lavet fra den. Sidste projekt var hans menu med pizza bagt i en pande og det blev super. Idag er det hans egg tarts.
    Billederne i bogen er bare så smukke man har lyst til alt maden og ja så har det også givet mig lyst til en rå murstensvæg i køkkenet – sådan kan det gå:-)

    Glæder mig til flere reviews, god påske.