For mange chilier? Lav din egen chilisauce

For mange chilier? Lav din egen chilisauce

Jeg er lidt overvældet over, hvor stor og frugtbar min chiliplante blev i år. Hvis du også står med en masse chilier, du ikke ved hvad du skal få brugt til (før de bliver gamle og visne)? Prøv at lave din egen chilisauce. Det gjorde jeg, og det smager forrygende. Og HOT!

Du kan bruge alle mulige slags chilier til det her og selv om chilierne er fermenterede, er der inget svært eller farligt ved at lave det. Det er simpelthen så nemt!

Fermenteringen gør dels, at chilisaucen kan holde sig, dels giver den en mere kompleks smag til din chilisauce.

Chilisauce – helt simpelt

Fermenteringen foregår i dette tilfælde med de hele chilier. Derefter hakkes de i en blender sammen med noget af det saltvand, de har fermenteret i. Og vupti, så er der chilisauce. Du laver simpelthen en saltlage, som du kommer chilierne i. Du skal bruge havsalt uden tilsat jod, da jod kan hindre de naturlige mælkesyrebakteriers udvikling.

Saltlage med 5% salt, dvs. 50 g salt til 1 liter vand.
Chilier efter eget valg
Smagsgivere som 1 fed hvidløg, ½ råt løg, lidt ingefær, lidt krydderier som fx korianderfrø eller frisk koriander. Jeg lavede den bare med 1 fed hvidløg til et stort sylteglas fyldt med vand og chilier.

 1. Kom vand og salt i en gryde og kog det langsomt op, mens saltet opløses. Lad lagen køle ned til stuetemperatur.
 2. Vask chilierne og kom dem i et helt rent sylteglas. Hæld lagen over. Nu vil chilierne flyde ovenpå. For at undgå mug, skal de være under saltlagen. Jeg bruger et stort kålblad, som jeg folder sammen og presser ned over chilierne, så de bliver holdt nede under saltlagen. Lad glasset ude på køkkenbordet med låget halvt på. Nu skal det have lov at fermentere. Bakterier fra chilierne og fra luften går i gang med at vokse ved hjælp af saltlagen. Efter 3-7 dage, vil du kunne se, at lagen bliver tåget og begynder at dufte og smage syrligt. Så er der sket en fermentering. Du kan stoppe her eller du kan lade det fermentere videre – det afhænger af, hvor meget funkyness du vil have i din chilisauce. Jo længere, jo funkiere.
 3. Fisk chilierne op af lagen og blend med lidt af lagen, til du har en konsistens, du kan lide. Hæld chilisaucen på sterile glas, sæt låg på og opbevar dem på køl. Min egen chilisauce har PT holdt sig en måned – den kan sikkert holde sig 2-3 måneder i køleskabet.
2 Comments

Post A Comment

 • Morten Andersen
  Posted at 23:02h, 05 september Svar

  Hej Mira

  Beklager, hvis jeg er langsom. Men skal der ikke 50 gram salt til at lave en 5 % saltlage, når der bruges 1000 gram vand?

  • Mira Arkin
   Posted at 07:06h, 06 september Svar

   Haha, jo selvfølgelig da! Godt spottet – jeg retter fluks 🤪