Foccacia med druer og rosmarin
For mange år siden – faktisk for 9 år siden, for det var da vi skulle fejre, at jeg sprang ud som madskribent på fuld tid – var Peter og jeg i Firenze, hvor jeg hos en lille bager fik lun, duftende schiacciata med meget mørke druer og anisfrø. Det var så lækkert – den perfekte blanding af sødt og salt og med sprød og dejligt brød. Den perfekte snack på gaden. Det er også lige i øjet til et ostebord eller sammen med lidt god skinke og salami. Jeg lavede det forleden med rosmarin og det blev bare SÅ lækkert.
Det er vel egentlig et foccacia – schiacciatare betyder vist “at strække” – man strækker dejen, når den skal lægges ud på bagepladen. Men altså – kald det gerne et foccacia for min skyld, for jeg kan selv ikke finde ud af at sige schiacciata!
Foccacia med druer og rosmarin
2 brød
4 dl lunkent vand
10 g gær
10 g salt
2 spsk olivenolie + 4 spsk til topping
550-600 g stærkt hvedemel – jeg brugte manitoba, men bare vælg en type med højt proteinindhold
2-3 håndfulde små mørke vindruer
2 kviste rosmarin
flagesalt
- Opløs gæren i vandet og tilsæt salt og 2 spsk olivenolie. Ælt melet i dejen og ælt meget grundigt og længe. Jeg bruger en røremaskine til det. Til at starte med, skal dejen være ret blød, så du tænker “arhh, der skal mere mel i”, men det skal der ikke. Hvis du bruger godt, stærkt mel, vil det efterhånden absorbere væden og blive en god elastisk dej. Sæt dejen til at hæve i 3 timer.
- Når dejen er hævet, deles den i to stykker, der strækkes du på hver sin bageplade. Stræk dejen ud så den er ca. 1½ cm. høj. Fugt fingrene med koldt vand, så de ikke klistrer til dejen og brug fingerspidserne til at lave fordybninger i dejen. Fordel druerne på brødene og pres dem lidt ned i dejen. Hvis du bruger større druer, kan du lige halvere dem. Dryp med resten af olien og drys med rosmarin og lidt salt. Lad brødene efterhæve, mens du varmer din ovn op til 250°C. Bag brødene i 10-12 min.
No Comments