Fiske chowder

Fiske chowder

IMG_4048
Da jeg var teenager, var jeg en sommer på roadtrip med mine forældre i USA. Vi kørte fra New Mexico, gennem Nevada og ud til Californien. Jeg så meget frem til at komme ud til kysten og se Stillehavet for første gang, men da vi endelig nåede kysten, var alt indhyllet i en tyk tåge, og vi kunne intet se af havet. Vi gik ved en mole og prøvede at få øje på havet. Det eneste vi så, var en kæmpe stor pelikan, der sad på en stolpe og så surreel ud. Vi tjekkede ind på det motel, vi skulle bo på, og vores værelser viste sig at være mørke og fugtige. Det hele var meget nedslående, og vi blev alle lidt depri.
Men om aftenen fandt vi en hyggelig fiskerestaurant at spise på. Jeg fik et glas vin (selv om jeg på ingen måde lignede en, der var fyldt 21 – tjeneren må have syntes jeg så ud, som om jeg havde brug for det!) og en skål dampende varm New England clam chowder. Vinen og chowderen varmede mig op, og pludselig så alting lysere ud. Jeg elsker, at mad kan gøre så stor en forskel på dit humør!

Amerikanerne elsker chowders – dvs. fyldige fiskesupper lavet med bacon og jævnet med mel. Der skelnes groft sagt mellem New England chowder, som er cremet med fløde, og Manhattan chowder med tomat.Denne opskrift er inspireret af New England versionen og i stedet for bacon har jeg brugt røget hellefisk for at få den fede, røgede smag med.

Fiske chowder

700 g. torsk eller kuller
2 porrer
1 løg
1 stængel bladselleri
1 spsk. smør
1 spsk. olie
1 spsk. hvedemel
1 dl. tør hvidvin
1 laurbærblad
2 bagekartofler, eller ca. 350 g.
1 l. lys fiskefond (se opskrift)
3 dl. mælk
200 g. røget hellefisk (helst i ét stykke)
2½ dl. piskefløde
1/4 tsk. cayennepeber
Salt og hvid peber
Bredbladet persille

Fisken klargøres. Gå den efter for ben og skær den ud i store stykke, ca. 6×6 cm. Gem i køleskabet til det skal i suppen.
Rens porrerne. Kasser den øverste, mørkegrønne del. Snit den lyseste tredjedel af porrerne i tynde skiver og gem til lige inden servering. Hak resten fint.
Hak løg og bladselleri i fine tern. Skræl kartoflerne og skær dem i tern på 1x1x1 cm. Skær hellefisken i tern på 1x1x1 cm.
I en suppegryde svitses løg, bladselleri og finthakket porre i smør og olie i 5 minutter ved middel varme. Drys mel over og svits til det bliver gyldent.
Tilsæt hvidvin og lad det boble i 2 minutter. Tilsæt så laurbærblad, kartoffel og fiskefond. Lad det simre i 30 minutter til kartoflerne er møre .
Hæld mælk, fløde og den røgede hellefisk i. Når det koger tilsættes torsken og de fintsnittede porrer og der skrues helt ned for varmen. Lad fisken simre i suppen i 4-5 minutter.
Smag til med cayennepeber, salt og godt med hvid peber.
Servér med hakket persille og brød.

2 Comments

Post A Comment

 • marianne
  Posted at 14:52h, 25 november Svar

  Din opskrift på New Hampshire Chowder har valgt vild jubel og jeg har henvist et par stykker til din blog idet de gerne ville have opskriften.

  Dejlig blog.

  Have en rigtig god dag 🙂

  Hilsen
  Marianne

  • Mira Arkin
   Posted at 13:17h, 27 november Svar

   Det lyder jo bare fantastisk, Marianne. Tak for det 🙂