Fine Food Festival 2013

Fine Food Festival 2013

_1060245s

Lørdag blev brugt på at hænge ud i mange timer til Fine Food Festival på Axelborg i København. Det er et nyt tiltag og jeg havde fået billetter, så afsted kom vi. Titlen lokker jo ret så meget for sådan en som mig.

Fine Food Festival er en lille madmesse for producenter af kvalitetsfødevarer i Danmark. Der var en del, jeg kendte i forvejen, og nogle jeg ikke havde hørt om. Egentlig var det planen bare at stoppe forbi kort, kigge en times tid og så smutte videre, men vi endte med at bruge 4 timer der. 

Grunden til der gik så meget tid var, at jeg brugt tid på at tale med de forskellige producenter, for de havde nemlig alle noget på hjerte. Ildsjæle, som lever for at producere svin, ænder, brændevin, kirsebærvin med mere. Det var utroligt lærerigt og inspirerende at tale med de fremmødte bønder og producenter.

Festivalen er også åben i dag. Billetterne koster kr. 175 pr. mand, hvilket jeg synes er lige lovlig dyrt. Jeg overhørte flere af gæsterne tale om, at de lige så godt kunne have gået i Torvehallerne. Og det er også rigtig nok, hvis man tager besøget som en hurtig omgang smagsprøver. Men hvis man som jeg gerne vil vide noget om produkterne og folkene bag, så var festivalen virkelig et besøg værd. Jeg er stadig i godt humør efter at have mødt sådan nogle dejlige mennesker. Sjovt nok er det nemlig sådan at mennesker, som producerer dejlig mad og drikke, også er nogle dejlige personer.

Jeg håber Fine Food Festival kommer igen næste år, gerne med flere producenter og forhåbentlig flere gæster.

Her er lidt billeder der fra.

Det øverste billede er af Lisbeth, der sammen med sin mand Nicolaj driver gården Gyrup i Thy. Her har de små fluffy, krøllede Galloway kvæg og andre køer, som bruges til mælk og kød. På billedet står Lisbeth bag en enorm oksekølle der er tørret og let røget og som der var smagsprøver på. Kvæget går på græs i Nationalpark Thy og kødet var utroligt smagfuldt og lækkert.

_1060240s

På Gyrups stand var der også smagsprøver på den fantastisk lækre Thybo ost, der produceres bl.a. af mælk fra Gyrup på Thise Mejeri. Den laves efter en 250 år gammel opskrift, hvor salt håndæltes ind i ostemassen. OH.MY.GOD hvor smagte den dog godt! Den skal jeg så meget have mere af. Uhm, lækre saltkrystaller i osten! Jeg mener, den kan fås i Torvehallerne.

fine food festival

Og så dyrker de byg på gården, så naturligvis har Nicolaj sammen med et par andre gutter kastet sig ud i at lave en dansk whisky. Vi smagte noget af det – en ganske mild sag. Det er startet som et hobbyprojekt, men fyrene er vist blevet bidt af det, så mon ikke de fortsætter med at brygge.

_1060236s

Jeg elsker brændevinene fra Schumacher. Han var mødt op i egen person og man kunne smage sig igennem næste alle flaskerne. Vi købte en flaske med hjem af hans vodka, som smagte farligt godt. Silkeblød og blid. Lige til en vild russisk aften med vodkashots og salte agurker!

_1060255s

Jeg fik også smagt lidt chokolade, mens jeg sludrede med søde Poul, der står bag det fantastiske svinekød fra Hindsholm. Denne Oialla chokolade var frisk og frugtig. Mums. Til venstre er det kakaonibs – altså ristede, knuste kakaobønner. De kan bruges som sprødt drys på desserter og kager i chokoladetrøfler.

_1060232s

Det er altid dejligt at snakke og drikke vin med Morten Brink Iwersen fra Frederiksdal Kirsebærvin. Det er den nydelige mørkhårede herre her til højre i billedet. Jeg har aldrig mødt nogen, der er bedre til at blindsmage vin. Det er helt vildt, hvad han kan! Og det glæder mig, at Morten og resten af holdet fra Frederiksdal har så stor succes med deres fantastiske produkt. Jeg kender vinene godt og elsker at drikke dem til desserter, for sig selv og ikke mindst at komme dem i simreretter – det høje syreniveau fra kirsebærrene er helt utroligt godt i kraftige braissereretter. Se bare her.

_1060233s

Jeg var glad for at tale med Lone fra Gothenborg, som producerer økologisk frilands fjerkræ: ænder, høns, kalkuner og gæs. Hendes dyr har det fandme godt og det kan man smage. Hendes andebryst, som jeg smagte, var utroligt lækkert og havde slet ikke den der ubehagelige, metalliske smag, som meget and kan have. Lone anbefalede i øvrigt at købe ænder og gæs, der har gået ude forår og sommer og er slagtet i efteråret. Så din juleand må gerne være frossen, for hvis den er fersk, så er den slagtet senere på året og vil ikke have levet i forår- og sommermånederne, hvor den kan komme ud og spise orm og græs ude på marken.

Og apropos fjerkræ, så havde jeg også en hyggelig snak med parret bag de fantastiske kyllinger fra Dalbakkegaard. Det er altså nogle seriøse kyllinger. Der er mad til mange dage i sådan en krabat. Se hvor fin en kyllingesteg, jeg lavede af sådan en.

_1060253s

Vi slutter af med denne smukke skinke lavet af Hindsholmsgris. Cleaver’s i Torvehallerne sælger fersk Hindsholmsgris, og ja, det er dyrere end skodgris, men prøv lige at smage det. Det er helt utroligt så godt det smager. Jeg har lavet de ondeste frikadeller af det hakkede kød og jeg lurede meget på nogle smukke skaftkoteletter, som jeg desværre ikke købte. Dem har jeg til gode.

4 Comments

Post A Comment

  • Mette
    Posted at 16:22h, 24 februar Svar

    Fantastisk iagttagelse: dejlig mad laves af dejlige mennesker!!!!

    Og delt af dejlige madbloggere, som har taget turen for os andre, som bare har holdt weekend.

    Efter at have læst din beskrivelse og set dine billeder, Mira, så er jeg lige ved at være i tvivl, om det var det rigtige valg.

    Lige ved 🙂

    • Mira Arkin
      Posted at 16:35h, 24 februar Svar

      Baseret på alle dine kanelbullar-billeder, så tror jeg nu du traf det rigtige valg med Stockholm 🙂

  • Rikke
    Posted at 16:09h, 24 februar Svar

    Super fedt innitiativ, og dejligt at du havde en god oplevelse. Jeg ville dog ønske at events som dette, blev lidt mere ‘menneskeligt’. Synes ofte vi her i Danmark har en tendens til at lave sådanne events meget ‘elite’ og ‘fint’ (som udtrykt både i navn og pris), istedet for at gøre det tilgængeligt til Hr og Fru Danmark. Det ville der langsigtet nok komme en bedre madkultur ud af.

    • Mira Arkin
      Posted at 16:35h, 24 februar Svar

      Det er jeg helt enig med dig i, Rikke.