Fastelavnsboller med sveske, vaniljecreme og fløde

Fastelavnsboller med sveske, vaniljecreme og fløde

Nogle gange må jeg simpelthen knibe mig selv i armen over, hvor heldig jeg er med mit arbejde. F.eks. da konditor Torben Bang inviterede på hjemmebagte fastelavnsboller med sveskefyld. Og det hele startede med at Marie Holm (hende med de dejlige buddinger) startede en debat på Facebook om hvor fanden man kunne få fastelavnsboller med sveskefyld, som de var i gamle dage. Torben trådte straks i karakter og inviterede på den ægte vare. Og vupti, så sidder jeg en snefuld mandag eftermiddag og propper mig med fastelavnsboller og gåsebryst og voldsnakker SKAM med andre kagedamer (Anne au Chocolat, Marie Holm og Mika Wulff). Det er da en rar eftermiddag på job! Tak, dejlige Torben!

Torben er mega dygtig konditor og du kan bl.a. nyde hans kreationer til eftermiddagste på Nimb Bar. Her får du hans opskrift på ægte gammeldags fastelavnsboller af wienerbrødsdej med vaniljecreme, sveskekompot og hele pivtøjet.

Torben havde også lavet disse VIDUNDERLIGE (jeg er nødt til at råbe det) gåsebryst med sprød butterdej og fluffy fyld af vaniljecreme, flødeskum og sveske. Og det tyndeste fine lag marcipan omkring. De var ret små, så man fik slet ikke kvalme af at spise dem lige efter en fastelavnsbolle. Slet ikke som de groteske nordjyske versioner, jeg har fået i min barndom. Pyh!

Her kan du se tværsnittet af de skønne fastelavnsboller. Mit liv bliver aldrig det samme!

Torbens fastelavnsboller med sveske, vaniljecreme og fløde
12 stk.

Wienerdej

20 g gær
80 g koldt vand
1 medium æg
15 g sukker
2 g salt
225 g koldt hvedemel + ekstra til udrulning
250 g koldt smør

1. Opløs gæren i vand og æg. Tilsæt sukker, salt og hvedemel, og ælt dejen i 4-5 min.Rul dejen ud til et kvadrat på ca. 20 x 20 cm. Bank smørret ud i et mindre kvadrat på ca. 12 x 12 cm. Læg smørkvadratet i midten af dejkvadratet, og fold dejen stramt op om smørret så smørret er pakket helt ind i dej.

Rul til et aflangt rektangel på ca. 40 x 15 cm, og fold venstre side af dejen en tredjedel ind over sig selv og højre side ovenpå, så dejen danner tre  lag i alt. Gentag: Rul dejen ud til ca 40 x 15 cm, og fold den på samme måde. Gentag endnu engang : Rul dejen ud, og fold. Dejen har nu 27 lag, hvilket giver en perfekt flaget og sprød konsistens. Læg dejen på en tallerken med film henover, og stil den på køl i 40 min.

2. Rul den kolde dej ud til et rektangel på ca. 24 x 32 cm. Skær stykket ud i 12 kvadrater på ca. 8 x 8 cm, læg en teskefuld remonce i midten af hver kvadrat, læg hvert hjørne ind mod midten og tryk dem sammen. Tryk også de nye hjørner lidt ind, så fastelavnsbollen bliver mere rund. Læg dem på en bageplade med bagepapir med samlingen nedad. Lad fastelavnsbollerne hæve et lunt sted med et klæde over. Ca. 1½ time.  Når de er hævet til dobbelt størrelse, pensles de med æg. Bag  dem ved i 180 grader varm ovn i ca .15 min.

Remonce

100 g sukker
100 g marcipan
100 g blødt smør

Rør alle ingredienser sammen til en ensartet masse.

 

Vaniljecreme (konditorcreme)

80 g sukker
60 g past æggeblomme
25 g maizena
3 dl sødmælk
1 vanilje stang

Rør sukker, æggeblommer og maizena sammen i en skål. Kog mælken op sammen med vaniljen i en gryde, og pisk sukker-æggemassen i. Kog cremen op under konstant omrøring til den begynder at tykne. Hæld den i en skål, og stil på køl.

Sveskekompot

200 g vand
200 g rør sukker
400 g svesker uden sten

Kog vand og sukker op i en gryde, tilsæt sveskerne, og lad det hele koge i ca 10 min. Mos sveskerne med en stavblender. Stil sveskerne koldt.

Pynt

2½ dl piskefløde
Flormelisglasur

Samling og dekoration

Pisk fløden til skum, rør vaniljecremen op, vend 3 spk. flødeskum i vaniljecremen, fyld det resterende flødeskum i en sprøjte pose med stjernetylle. Skær fastelavnsbollen midt igennem, læg overbollen ved siden af under bollen. Læg en god spiseskefuld sveskekompot ned i underbollen og læg 1½ spsk vaniljecreme over. Sprøjt en krans flødeskum på toppen (lige hvor snittet er). Læg overbollen ovenpå, giv den et let tryk, top bollen med lidt glasur.

1Comment

Post A Comment

  • Louise Simonsen
    Posted at 17:14h, 27 januar Svar

    Jeg lavede denne opskrift til vores gæster i dag, og det var faktisk ikke så besværligt som jeg frygtede.

    De blev super gode og rost til skyerne!
    De var dog meget små, så jeg overvejer at lave 9 boller næste gang i stedet.
    Vi brugte solbærmarmelade i stedet for svesker i nogle af dem, og kom lidt ekstra remonce i efter bollen var bagt i nogle af dem 🙂