Fastelavnsboller med æble og marcipan – svigermorbattle

Fastelavnsboller med æble og marcipan – svigermorbattle

fastelavnsboller
Min svigermor laver nogle super lækre fastelavnsboller, som Peter eeeeeelsker. De er bløde og fulde af vaniljecreme. Helt klassisk.

Sidste år omkring fastelavn lovede jeg Peter, at jeg det følgende år ville prøve at bage fastelavnsboller selv. Men men men. Det er farligt at forsøge at gøre sin svigermor kunsten efter, så derfor turde jeg slet ikke lave dem helt som hun gør af frygt for at få reprimander fra Peter om, hvor forkerte/mislykkede/underlødige/u-moderlige min fastelavnsboller var i forhold til hans mors. Don’t mess with a man’s mom!

Jeg fik hendes opskrift – og det skal lige siges, at min svigermor er rigtig sød og slet ikke en, jeg skal konkurrere med generelt – det er kun i mit eget hovede – Jeg valgte så at bruge samme dej, som Marit, som hun hedder, bruger, men ændrede lidt på fyldet så jeg ikke skulle udsættes for al for megen sammenligning fra mit yderst kritiske fastelavnsbolle-publikum, Peter. Derfor blev det til denne version med vanilje-smagende æblemos og fyldig, syndig marcipan.

I Peters famile luner man bollerne lige inden de skal spises og lægger en skive mørk pålægschokolade ovenpå, som så smelter. Det er smart og smager godt, såfremt man bruger en god pålægschokolade, der rent faktisk er lavet af chokolade. Irma og Føtex Princip laver gode versioner. Jeg brugte chokoladeknapper af bitter chokolade, som jeg kom på, da bollerne kom ud af ovnen. Man kan også pynte med glasur eller en papirtynd skive æble, som kommes på den rå bolle inden den bages. Det er måske lige lovligt sundt.

Og resultatet fra den (krop-umulige) dommer? Peter foretrækker stadig sin mors 🙁 . Men så kan han fandme selv bage sine fastelavnsboller! Her er min egen, u-moderlige version.
fastelavnsboller


Fastelavnsboller med æble og marcipan
ca. 20 stk.

375 g. hvedemel – måske mere
150 g. koldt smør skåret i tern
1 knsp. fint salt
75 g. sukker
25 g. gær
1½ dl. mælk
1 æg

Fyld:
200 g. marcipan (jeg brugte Summerbird, som smager fantastisk)
1 kg. æbler
75 g. sukker
½ stang vanilje

1. Smuldr smørret ud i melet som du ville gøre det til en mørdej. Jeg gør det i skålen til min røremaskine, som jeg så bruger til at ælte dejen for mig. Bland sukker og salt i.

2. Lun mælken. Jeg popper den i microen. Sørg for at du ikke kan brænde dig på mælken – gæren kan ikke lide det er for varmt. Opløs gæren i den lune mælk, rør ægget ud i og hæld det hele ned til melblandingen.

3. Bland dejen sammen i en røremaskine eller med hænderne. Ælt den grundigt (5-10 minutter). Dæk skålen med plastfolie og lad dejen hæve et lunt sted i 1½ time.

4. Lav imens æblemosen. Skræl æblerne, fjern kernehuset og skær æblerne i mindre stykker. Kom i en gryde sammen med sukker. Flæk vaniljen og skrab kernerne ud. Kom dem ned til æblerne sammen med vaniljestangen. Kom låg på og lad æblerne koge ud ved middel varme. Mos det sammen med en gaffel. Det gør ikke noget, mosen er lidt grov. Det tager ca. 10 minutter. Lad mosen køle ned inden du bruger den.

5. Slå den hævede dej lidt ned og rul den ud på et meldrysset bord til et stort rektangel i ca. 3 mm. tykkelse. Skær ud i 18-20 firkanter – brug et pizzahjul.

6. Skær marcipanen i 20 skiver og læg først 2 tsk. æblemos, derefter 1 skive marcipan midt på hvert stykke dej. Saml hjørnerne og klem forsigtigt dejen sammen med så lidt overlap som muligt, så bunden ikke bliver tyk.
Der må ikke være revner i bollen, for så løber fyldet ud under bagning. Hvis der går hul på dejen, så lap den med en klat dej, du lige fugter med lidt vand, så den kan klistres fast. Læg bollerne med samlesiden nedad på 2 bageplader med bagepapir på og lad dem efterhæve i 25 minutter mens du varmer ovnen op til 200 grader.

7. Bag bollerne i 15-20 minutter til de er smukt gyldne. Pynt evt. med chokoladeknapper eller god pålægschokolade, mens bollerne er varme. Lad dem køle af på en rist. Smager bedst lune.

Bollerne kan fryses når de er kølet ned.

Tip
Når jeg laver æblemos, laver jeg altid en ekstra stor portion til køleskabet. Det smager fantastisk til morgenmad sammen med græsk yoghurt og musli. Eller som en hurtig hverdagsdessert med lidt vaniljeis eller bare lidt fløde og måske et par knuste småkager eller makroner over. Sørg for at vælge æbler, der dufter fantastisk. Jeg køber altid æbler, som jeg først har rørt ved og snuset til. Jeg hader de der pakker med Pink Lady æbler, der er pakket så godt ind i pap og plastic, at du overhovedet ikke kan dufte, hvad det er, du køber.

 

æblemos

5 Comments

Post A Comment

 • Mette
  Posted at 22:03h, 09 februar Svar

  Bare vent – om 30 år, så er det Otto, der foretrækker dine 🙂

 • Marie Havnø Frank
  Posted at 14:54h, 17 februar Svar

  Nu har jeg prøvet at lave dem både i din version med æble/marcipan og en blanding med æble/vanillecreme og begge fungerer rigtig godt 🙂

 • ‘Fastelavns boller’ | Kimmy's enigma
  Posted at 00:45h, 21 februar Svar

  […] very first attempt at making Fastelavns boller/buns. This recipe helped me. (it’s in Danish), though I did make some minor changes to […]

 • Piskeriset
  Posted at 04:34h, 19 februar Svar

  De ser dejlig saftige og lækre ud, og jeg sværger ellers til de ‘beskidte’ fastelavnsboller med flødeskum, men de her kunne jeg nu godt finde på at prøve 😉

 • Kimmy
  Posted at 04:33h, 19 februar Svar

  YUM! Det ser rigtig lækkert ud.
  Det må jeg prøve at lave 🙂