En rigtig jødisk mor, der bager Rugelach

En rigtig jødisk mor, der bager Rugelach

rugelach

Vi er ikke ret jødiske i min familie. Og så alligevel lidt.

Vi er overhovedet ikke religiøse, men der er dog alligevel en jødisk kultur, som min mor og jeg har med os fra vores amerikanske (tysk-russiske) familie. Og udover kærlighed til Woody Allen film, Barbra Streissand (som jeg utallige gange får at vide, at jeg ligner – tak for det) og New York (som min mor kommer fra), så handler det især om mad. Rigtige kosher pickles, bagels, streusel coffee cakes, babka, challah og meget andet. Og når min mor og jeg så kaster os ud i at lave disse klassiske, jødiske sager, så føler vi os ligesom lidt mere jødiske og rigtig meget i familie med hinanden. Sådan er det jo med familietraditioner og her er madlavning et sted, hvor mange har traditioner.

I dag har min mor bagt de jødiske kager rugelach – faktisk for første gang. Så mere en jødisk mor er hun altså ikke. Der er heller aldrig noget skyld med skyld på og hun er faktisk overhovedet ikke neurotisk. Men når hun sådan bager rugelach, så er hun pludselig en meget jødisk mor. Her er opskriften, som er et mix mellem to opskrifter  fra hhv. Dorie Greenspan og Rose Bakery. Kagerne er små croissant-formede ruller fyldt med kanel, nødder m.m. Dejen er lækker og flaky og både blød og sprød. Man kan variere fyldet. Nogle kommer f.eks. også chokolade i. Eller bruger hindbærsyltetøj i stedet for abrikos.

rugelach _1190534s _1190537s

Rugelach – 24 stk.

Dej
110 g kold flødeost
120 g koldt smør
140 g hvedemel

Fyld
150 g abrikossyltetøj
1 tsk kanel
3 spsk sukker
80 g pecannødder
120 g sultanas ellre rosiner
1 æg + sukker til pensling

1. Dejen laves som en mørdej. Min mor kommer det hele i en foodprocessor og så blitzer hun bare indtil smør og flødeost er inkorporeret i melet og dejen ligger i små klumper, som man så samler med hænderne. Del dejen i to og form hver klump til en rund disk. Pak hver disk ind i plastikfolie og kom dem på køl mindst 30 min.

2. Klargør imens fyldet. Varm syltetøjet op i en lille gryde, så det bliver flydende. Bland sukker og kanel til kanelsukker og hak nødder og sultanas groft.

3. Hvis dejen har været på køl i over en time (eller fra dagen før) skal den lige have lov at temperere, inden den er til at rulle ud. Men pas på den ikke bliver for varm, for så bliver den for blød til at håndtere. Rul først den ene dejklump ud på et meldrysset bord til en cirkel med en tykkelse på 2-3 mm. Pensl dejen med halvdelen af abrikossyltetøjet og drys med kanelsukker og hakkede nødder og sultanas. Skær dejen i 12 trekanter – som en pizza. Rul hver trekant sammen som en croissant, altså hvor du starter i den tykke ende. Min mor lagde herefter kagerne over på et fad og kom dem en halv time i køleskabet eller 10 min. i fryseren, men her kunne jeg godt finde på at være doven og komme dem direkte på bageplader, pensle dem med æg blandet med lidt vand og drysse med sukker og så i ovnen. De skal bages ved 180 gr i 20-25 min.

Kagerne holder sig 2-3 dage, men de er så lækre, så de bliver nok spist med det samme.

 

3 Comments

Post A Comment

  • Johannes Mosbaek
    Posted at 07:55h, 09 april Svar

    Den største kulturarv men kan give sine børn, glæden ved et godt kærligt måltid, det er stort, tak

  • Christian Steener Eriksen
    Posted at 13:08h, 19 december Svar

    Hej Mira – damn de ser goe ud – tror de vil klæde juledagene ??
    Kender ikke ret meget til det jødiske køkken – har prøvet gefilte fisch en enkelt gang uden at blive rigtig overbevist – håber ikke at jeg generer nogen … det var selvfølgelig kokkens skyld ? – men bliver jo da nysgerrig, når du reklamerer med kosher pickles, babka og challah. Kosher pickles er det dem, du også kalder New Yorkerpickles?? Men hvad med babka og challah – kan du ikke løfte sløret for dem? Det er lidt sjovere at høre, hvad du mener om dem og hvordan du laver dem, end bare at google dem … GO JUL!!!

  • Charlotte G
    Posted at 15:52h, 26 december Svar

    Mmm…. Det bagværk ser virkelig spændene ud. Det kunne jeg godt tænke mig at prøve at lave. Og så er det og så en god og hyggelig historie der er bag.
    Vh Charlotte G