En jødisk klassiker med lidt luksus på: chopped liver af gåselever
Chopped liver er en jødisk-amerikansk klassiker. Det er oprindelig en slags lynpostej af kalvelever, æg og løg, der hakkes sammen. Det lyder måske ikke videre vidunderligt, men når den er lavet godt, smager den utroligt godt. Oprindelig laves retten med tilsætning af schmaltz, som er et yiddish ord for kyllingefedt. Jeg bruger smør, da jeg godt kan lide den konsistens det giver og smagen. Schmaltz er i øvrigt videreudviklet til et adjektiv. Når man siger noget er schmaltzy, betyder det at der er lidt corny, for meget, overdrevet sentimentalt. Og når en jødisk-New Yorker føler sig overset kan han/hun finde på at sige: What am I? Chopped liver?! Efter min mening ikke det værste, man kan være…
Luksus chopped liver
1 gåselever (ca. 140 g.) – kan erstattes af andelever
3 hårdkogte æg
1 lille løg,
25 g. smør + 1 spsk. til stegning
Evt. 1 spsk. gåse- eller andefedt
Salt og sort peber
Dup leveren tør og fjern evt. sener. Skær den i mindre stykker. Hak løget.
Steg løg og lever i smør. Løgene skal blive bløde og leveren skal være rosa; det tager ca. 5-7 minutter ved middel varme. Krydr godt med salt og peber og tag af varmen. Hak det sammen med æg, smør og evt. gåsefedt i en food processor. Det skal ikke være helt fint, men nærmere finthakket (chopped liver!). Spis på sprødt brød – evt. sammen med cornichoner eller New Yorker pickles.
Merete Godsk
Posted at 10:27h, 10 decemberHvordan kan det være en jødisk ret? Er der ikke noget med at jøder ikke må blande kød og mælkeprodukter?
Mira Arkin
Posted at 11:21h, 10 decemberJo, sådan er det lige præcist. Men som jeg skriver, så er retten oprindeligt lavet med kyllingefedt, hvor jeg så bare bruger smør i stedet. Så nej, min opskrift er ikke kosher.
Peter
Posted at 12:49h, 21 decemberHar smagt den her opskrift og det er super, et godt alternativ til den almindelige julemad, det smager af jul (og lidt af foie gras)
jeg vil have det hvis det skal være jul på en ny måde