Eggs benedict med stenbiderrogn

Eggs benedict med stenbiderrogn

_1070015s

Det her var sådan lidt et forsøg, men er du crazy, hvor smagte det bare overgodt. Jeg har kaldt retten eggs benedict med stenbiderrogn, men det er jo ikke rigtigt eggs benedict. F.eks. har jeg her kogt ægget smilende i stedet for at pochere det, og der er heller ikke ligefrem spidskålsalat i en klassisk eggs benedict. Men det er jo lige meget. Tag den her som en forårsversion, der er lige til at sætte på påskebordet til frokost eller brunch.

Nu var det ikke helt påske i sidste weekend, hvor jeg lavede retten. Men mine forældre var på besøg og min ven Jacob kom også lige forbi og så blev det til en rigtig hyggelig lørdagsfrokost med øl og snaps og gode fiskeretter. Udover den lækre stenbider-eggs-benedict spiste vi panerede rødspættefileter og fiskefrikadeller, som jeg havde købt om formiddagen hos fiskehandleren og så lunede hjemme i ovnen. Masser af remoulade til – og når vi spiser remoulade herhjemme, så er det altid noget vi rører selv af findelt Picalilly og Hellmanns mayonnaise. Der bliver altid lavet meget, for Peter er et remouladesvin 🙂

Opskriften på stenbidermaden kommer nederst.

_1070032s _1070038s

Eggs benedict med stenbiderrogn
til 6 personer

3 store æg
1/4 spidskål
ca 2 spsk finthakket purløg og/eller dild
½ tsk sukker
saft og revet skal af ½ citron
salt og sort peber
6 skiver brød
100 g renset stenbiderrogn (se, hvordan du renser stenbiderrogn her)

1. Kog æggene smilende – 5-6 min. for ekstra store æg. Snit imens spidskålen fint og bland i en skål med purløg/dild, sukker, citronsaft og citronskal. Krydr salaten med salt og friskkværnet peber.

2. Rist brødet på begge sider. Anret hvert brød med lidt salat, godt med stenbiderrogn, halve smilende æg og top med den friskpiskede hollandaise (og ja, Hollandaisen skal laves i sidste øjeblik, ellers risikerer du, den skiller, mens den står og venter på at blive serveret).

Hollandaise med purløg

100 g smør
1 æggeblomme (jeg bruger ikke-pasteuriseret – det smager bedre)
2 spsk vand
salt
sort og hvid peber
saft af ½ citron
1 lille bundt purløg, hakket

1. Smelt smørret i en lille gryde og sluk for varmen. I en anden gryde piskes æggeblomme sammen med vand. Du kan gøre det over vandbad – jeg gør det bare over et lille blus med svag varme. Mens du pisker luft i æggeblandingen, varmes blandingen lige så stille, og ægget tykner, så det bedre kan bære luftboblerne. Derfor er denne første piskning vigtig – det er med til at gøre din sauce luftig (det samme gælder, når du laver béarnaise).

2. Når æggeblandingen er luftig og begynder at tykne, så den trækker spor i bunden af gryden – som en vaniljecreme – begynder du langsomt at piske det smeltede smør i. Hold hele tiden øje med konsistensen og bunden af gryden. Det er her, du først kan se det, hvis der er for meget varme på og ægget begynder at koagulere. Fortsæt indtil du har brugt al smørret. Hvis det bliver for varmt løfter du bare gryden op fra blusset, mens du pisker videre. Saucen bør nu have konsistens som en tynd mayonnaise. Sluk for varmen. Smag til med salt og begge slags peber. Dryp med citronsaft, mens du pisker, og smag undervejs – det er ikke sikkert du skal bruge al saften. Kom til sidst det hakkede purløg i.

 

1Comment

Post A Comment