Doughnuts med chokoladeganache eller kanelsukker

Doughnuts med chokoladeganache eller kanelsukker

Doughnuts eller donuts – uanset hvad, så er der desværre mange virkelig tarvelige doughnuts derude, som efter min mening er totalt spild af kalorier. Nu lavede jeg dem selv i går og det er slet ikke svært og man skal ikke have noia over frituredelen, bare man er forsigtig.

Jeg havde lovet mine unger, at vi skulle lave hjemmelavede doughnuts i efterårsferien, og de hjalp med at stikke dejen ud med den særlige doughnut-udstikker (som også kan bruges til bagels). Hvis du ikke har sådan en udstikker, kan du bruge andre ringe eller runde former – de skal være ca. 9 cm. i diameter på ydersiden og 2-3 cm. i midterhullet.

Ungerne hjalp selvfølgelig også med at pynte hver deres doughnut, da de var færdigstegte. Deres blev lige lidt mere skrig-lyserøde og totalt bombet i smadder med 6 slags krymmel – haha. Jeg insisterede på at lave en flok der var lidt mere voksen-pyntede, men altså – lyserød glasur og tonsvis af krymmel kan altså også noget.

Her får I i hvert fald en god grundopskrift på doughnuts. Så kan I selv vælge topping. Jeg lavede dem med både mørk chokoladeganache og rullet i kanelsukker. En anden gang kunne jeg godt tænke mig at lave nogle der var helt dækket af tynd glasur – en version med ahornsirup-glasur og en med citronglasur. Mums!

Min mor fortalte, at mine billeder (jeg delte dem med hende, så hun kunne sidde og savle over dem – det gør jeg tit med det, jeg spiser – og hun gør det også den anden vej) minede hende om da hun var barn og de var i sommerhus på Long Island. Der kørte hendes far ud til Dunkin Donuts (som helt sikkert var bedre den gang i 1950’erne) og kom hjem med en kasse med blandede doughnuts. Hendes favorit var den med crispy tynd glasur.

Denne opskrift på doughnuts giver 10 stk. og de holder sig i en lufttæt beholde et par dage, men er selvfølgelig bedst den første dag, hvor de er sprøde på ydersiden og bløde og fluffy indvendigt.

Doughnuts

10 stk.

2½ dk kærnemælk
40 g smør smeltet
20 g gær
½ tsk groft salt
50 g sukker
1 æg, str. M/L
ca. 450 g hvedemel
1 l fritureolie

Kanelsukker
100 g sukker
1½ spsk kanel

Chokoladeganache
75 g mørk chokolade
0,75 dl piskefløde

  1. lun kærnemælken en smule (pas på, den skiller hvis den bliver for varm) og bland den med det smeltede smør og gær. Rør salt, sukker og æg i og tilsæt hvedemel. Ælt dejen igennem til den hænger sammen, men stadig er let klistret. Dæk dejen med plastfolie eller et fugtigt klæde og lad den hæve i 1½-2 timer til den er mindst doblet i størrelse.
  2. Rul dejen ud på et let meldrysset bord til 1½ cm. tykkelse og brug en doughnutudstikker til at stikke ringe ud. Sæt forsigtigt ringene over på små stykker madpapir (så er de nemme at vippe ned i den varme olie). Lad også “hullerne” komme over på madpapir. Fortsæt med resten af dejen og saml så den resterende dej og rul ud igen – pas på der ikke kommer for meget mel i dejen i anden omgang. Lad ringe og huller efterhæve under et fugtigt rent klæde i 1 time.
  3. Varm olien i en gryde til den er 175ºC. Kom 2-3 doughnutsrine i ad gangen og fritér dem 1-2 minutter pr. side. De skal være flotte og lysebrune. Brug en træske eller en hulske til forsigtigt at vende dem og til at tage dem op af olien med. Dem, som du vil glasere, skal du lade køle af på en rist. Jeg lægger køkkenrulle under, som de kan dryppe på. Dem, som skal rulles i sukker kommer direkte fra olien over i sukkeret, hvor jeg vender dem og dækker dem på alle sider med sukker.
  4. Til ganache hakkes chokoladen fint og kommes i en skål med en diameter der er større end dine færdige doughntus. Varm fløden op til kogepunktet og hæld den over chokoladen. Lad det stå et par minutter, men chokoladen smeter, og rør det så sammen til en blank ganache. Dyp dine doughnuts oversiden ned i ganachen og sæt dem tilbage på risten. Drys evt. med krymmel.
No Comments

Post A Comment