Den Vandrette – naturvin og lette retter ved Nyhavn

Den Vandrette – naturvin og lette retter ved Nyhavn

Den Vandrette

Sjovt nok, som de gode steder i Nyhavn ikke ligger på den travle side af Nyhavn, men overfor eller tæt på. Vinbaren Den Vandrette åbnede for knap et år siden, godt nok ikke i Nyhavn, men lige om hjørnet. Skråt overfor The Standard, som også er et (eller flere) gode steder dernede omkring havnen. Jeg var inviteret til at smage på de nye retter, som køkkenet har udvidet med. Faktisk foregik det samme dag, som jeg shakede cocktails på 1105, så det var en ret god aften.

Vinimportøren Rosforth & Rosforth er en af medejerne, og det er da også de naturlige vine, som er i fokus i den utroligt hyggelige kælder, hvor stearinlysenes skær og enkel indretning skaber rammer om alt fra et hurtigt glas vin efter arbejde til en længere middag med masser af småretter.

Peter var med mig denne aften, og her kan du se, hvad vi fik serveret af den utroligt søde og vinkyndige tjener med det smukt voksede skæg.

_1260290s

Vi lagde ud med et lifligt glas Champagne fra Larmandier-Bernier.  Bøffelmozzarella med grønkål og skalotteløg og en god sjat olivenolie. Den cremede, sødmefulde ost var perfekt sammen med den sprøde, grønne kål.

_1260294s

Vi fik også deviled eggs, hvor blommen var rørt til en karl-johan mayonnaise og fyldt i hviden, som havde ligget i noget sojablanding, så den havde en lys grå farve og smagte lidt salt. Æggene var toppet med sprødstegte puffede ris, som giver sprødhed, men som desværre også lidt ligner mider. Og så lige lidt syltede rødløg og karse. En dejlig mundfuld.

_1260299-2s _1260296s

Så kom en skøn tallerken med husets meget grove brandade af saltet torsk og kartofler. Lige til at spise i sprøde endiveblade og med sprødt drys af hjemmestegte croutoner. Skønt! Vi drak en crisp sag fra De Moor, en Bourgogne Chitry 2012.

_1260284s

Denne aften var Peter og jeg nok alderspræsidenter på Den Vandrette. Publikummet var hovedsagelig unge, akademisk udseende mennesker med ret godt styr på naturvine (sådan var vi også engang, minus det med naturvinen, som ikke fandtes da vi var unge!)

_1260298s

Der var power på denne servering: en skive sildehaj stegt og serveret med rigelige mængder brunet smør (hurra!) med persille og toppet med syltede rødløg. Det smagte meget klassisk franks – a la sådan som man ville servere en rokkevinge på en bistro. Vi drak meget frugtig og cremet Els Bassots 2006 chenin blanc fra spanske Escuda-Sanahuja, der med sit runde fadpræg var lige i øjet til det brunede smør.

_1260305s

En spændende confiteret andevinge med sesam og en sursød tamarind glasering kunne potentielt give mange problemer på vinfronten – and er i forvejen svær og så med det sursøde. Så kommer man i samme problemer som til julemiddagen, som er notorisk svær at sætte vin til.

Det klarede vores tjener dog helt uden problemer med hele to forskellige vine. Den ene var nærmest en marmeladevin – en merlot I Padri fra La Stoppa i Emilia Romagna – den var lidt for sødmefuld og alkoholisk for min smag, men gik fint til det møre, krydrede andekød (igen med grønkål og syltede rødløg!). Den anden var vi vilde med – en blanding af pinot noir og cabernet franc fra Domaine Saint Nicolas i Brem (vindistrikt på Frankrigs vestkyst, mellem Bretagne og Bordeaux – jeg havde aldrig hørt om det): 2007 (tror jeg nok) Cuvée Jaques Fiefs Vendéens Rouge.

_1260311s

Vi sluttede af med en både klassisk og funky dessert. Dejlig, blød og lun mazarinkage med lyserøde æbler, ristede hasselnødder og så en is lavet med salturt, som jeg synes blev lidt fad i smagen. Det hele fik en sjat olivenolie, der dog bandt den søde og syrlige kage sammen med den lidt fade is. Olivenolie er godt på alt! Vi drak en spændende og frugtig, rig Børge af en sød, rødvin til; Ranciolytique – en grenache fra Languedoc. Den slubrede vi løs af med stor fornøjelse!

Der var helt vildt hyggeligt denne aften på Den Vandrette. Jeg elsker den her slags steder, hvor man kan komme dumpende forbi til et (eller seks) glas vin og større eller mindre mængder af haps eller rigtig mad. Alle retterne var små fine, men rustikke serveringer (som vi delte), så man kan som sagt spise her på mange måder.

Prismæssigt ligger retterne et sted mellem 35-85 kr. stykket, og så en dagens varme ret til lidt mere (den fik vi ikke). Men det er mest af alt det store udvalg af (natur-) vin både på glas og flaske, man skal komme her efter. Og så ser jeg maden som et dejligt akkompagnement, der stilmæssigt passer rigtig fint med de sprælske vine, der serveres.

2 Comments

Post A Comment

 • La Cucina Nada
  Posted at 12:01h, 19 december Svar

  Lækkert site du har fået bikset sammen, Mira.
  – Ser frem til en aften på Den Vandrette snart, der vist kun lover godt ud fra din beskrivelse!

  • Mira Arkin
   Posted at 21:21h, 22 december Svar

   Tak, søde Nada:-) Og ja, det var super hyggeligt. God jul!