Cremet tomatsuppe med hjemmelavede kødboller

Cremet tomatsuppe med hjemmelavede kødboller

Vi har spist masser af suppe her i januar, hvor vi har været syge og ynkelige. Det er så trøstende og så elsker mine unger cremede supper – især tomatsuppe. Det er også utroligt nemt at lave en god tomatsuppe. Jeg snyder og bruger en færdiglavet frossen hønsekødssuppe (med suppeurter) og plopper i gryden. Så behøver man ikke fond eller noget og det hele bliver blendet, så de kedelige suppeurter forsvinder og giver alligevel smag.

Man behøver selvfølgelig ikke lave kødboller, men det er virkelig ikke svært og de smager naturligvis langt bedre, end købte. Suppen kan sagtens fryses (det kan kødbollerne også, når de er kogt), så lav bare en stor portion, så du har ekstra i fryseren til en rainy day…

Cremet tomatsuppe med hjemmelavede kødboller

4-6 pers.

1 stort løg
2 fed hvidløg
1 spsk olivenolie
1 l frossen hønsekødssuppe (eller grøntsagsbouillon)
4 dåser flåede tomater (jeg bruger hele)
salt og sort peber
1 spsk sukker
1 lille håndfuld frisk basilikum
2½ dl piskefløde
1-2 spsk hvid balsamico (eller gastrik)

Hjemmelavede kødboller
400 g hakket okse- og svinekød (AKA kalv og flæsk)
1 æg
1 lille løg
40 g hvedemel
1 tsk fennikelfrø
1½ tsk groft salt
sort peber
1 lille håndfuld persille
2-4 blade salvie

  1. Til suppen hakkes løg groft og hvidløg skæres i skiver. Varm olien i en gryde og steg løgene et par minutter, indtil de bliver blanke, men uden at de bruner. Tilsæt hvidløg og steg videre et minuts tid. Kom den frosne suppe i sammen med flåede tomater, lidt salt og peber (husk at den færdige suppe også er salt), sukker og basilikum. Kom låg på og varm det op, til det koger. Lad så suppen simre i 20 min. med låget på klem. Kom fløde i og blend suppen med en stavblender til den er cremet. Smag til med hvid balsamico (det er altså virkelig godt med en smule sur-sødhed) og smag om der mangler salt og peber.
  2. Til kødboller kommes kødet i en skål sammen med æg. Riv løget og knus fennikelfrøene i en morter. Rør begge dele i farsen sammen med hvedemel, salt, peber og finthakket persille og salvie. Lad farsen trække i 10 min. Brug så en teske og dine hænder til at trille små kødboller.
  3. Varm en gryde eller sauterpande med vand og ca. 1 spsk groft salt op til kogepunktet. Vandet skal bare putre – ikke bulderkoge. Kom forsigtigt alle kødbollerne i og lad dem simre i 6-8 min. Tag dem op af vandet med en hulske og server dem i suppen, evt. med en smule creme fraiche og et drys persille.

 

2 Comments

Post A Comment

  • Lise
    Posted at 20:20h, 25 januar Svar

    Dejlig suppe – og en nem og hurtig måde at få lidt grøntsager i ens små børn. Tak 🙂

    • Mira Arkin
      Posted at 08:27h, 26 januar Svar

      Godt at høre, Lise – tak 🙂