Chokoladekage til hverdagsbrug – eller til hvad som helst
Siden 1. januar (ja, jeg bagte kage 1. januar!) har jeg gået og eksperimenteret med en opskrift på helt almindelig chokoladekage – sådan en, man kan gå og spise sig et stykke af på en helt almindelig dag. Ikke noget fancy, men noget som tilfredsstiller den der craving for chokoladekage, som nogle gange kommer over en. Og med hverdagschokoladekage, så mener jeg sådan en, der er lavet med kakao og ikke chokolade. Jeg har stort set altid de ingredienser, der skal bruges, i mit køkken, så det altid er nemt lige at bikse en god kage sammen.
De fleste hverdagschokoladekager er lidt kedelige – jeg synes ikke de smager nok af kakao, så jeg har tweaked og tilpasset, indtil kagen blev lige som jeg ville have den. Intenst smagende af kakao, blød og fugtig og nem at spise. Den dufter helt vidunderligt, og den er faktisk bedre dagen efter den er bagt, hvor den er lidt mere fugtig og kakaosmagen har fået lov at udvikle sig. Smager fortrinligt bare som den er, men kan selvfølgelig dresses op med glasur, frosting, chokolade ganache, is, flødeskum og hvad har vi.
Chokoladekage
Giver ca. 8 stykker
180 g hvedemel
100 g mørk brun farin
100 g rørsukker
175 g blødt smør + ekstra til formen
2 store æg
50 g kakao (eller 5 spsk)
1½ tsk bagepulver
1½ tsk vaniljesukker
1½ dl mælk
1. Tænd ovnen på 175 grader. Kom alle ingredienser i en røremaskine på én gang og pisk dejen godt sammen ved høj hastighed i 2-3 minutter. Alternativt piskes smør og de to slags sukker først, derefter tilsættes æg og der piskes grundigt med elpisker. Tilsæt de andre ingredienser og vend hurtigt i dejen.
2. Tag en almindelig springform på ca. 22 cm. diameter og foer bunden med bagepapir. Smør hele formen grundigt med smør og hæld dejen i. Glat den lidt ud med en dejskraber.
3. Bag kagen midt i ovnen i ca. 40 minutter. Drej kagen en halv omgang efter 15 minutter. Tjek om den er færdig allerede efter 35 min., da bagetiden afhænger af din ovn. Den skal lige akkurat have sat sig i midten og ikke være flydende, men stadig fugtig.
4. Tag kagen ud og lad den køle af i formen på en rist. Smager bedst når den er kølet ned og aller bedst dagen efter.
Skal du have ekstra syndighed, så prøv min fantastiske opskrift på brownies. De er perfekte!
Bibi Løber Lønstrup
Posted at 07:09h, 16 augustKære Mira,
Hvor mange gange skal jeg gange opskriften, hvis jeg skal bage en stor bradepande? 😊
Mira Arkin
Posted at 08:10h, 16 augustKære Bibi,
Hvis det er sådan en bradepande, der hører til ovnen, så er det fire gange 🙂
Bibi Løber Lønstrup
Posted at 10:51h, 16 augustTusind tak 😊
Stinna Liholm
Posted at 12:59h, 12 februarHej Mira.
Hvordan opbevares kagen bedst hvis den er bagt dagen før? Mvh stinna
Mira Arkin
Posted at 13:25h, 12 februarHej Stinna,
Lad den køle helt af og pak den ind i en plastpose/frostpose. Hvis du kommer glasur på, så gør det den dag den skal spises.
MVH Mira
Mira Arkin
Posted at 13:26h, 12 februarNå ja, og bare lad den stå udenfor køleskabet men ikke for varmt. Køleskab kan tørre kagen ud.
Doktor Dietz
Posted at 14:47h, 07 martsFantatisk – du er en kage gud
Mira Arkin
Posted at 15:49h, 07 martsTak ven ♥️
Marianne Andersen
Posted at 19:03h, 15 aprilTak for dejlig nem opskrift, har efterhånden brugt den mange gange. Den er god nybagt, men bliver endnu bedre efter et par dage. Har også prøvet at dele den på midten og lægge den sammen med nougatganashe, og så på køl. Super opskrift. Hilsen Marianne
Tenna
Posted at 09:37h, 13 juniHej. Den skal afprøves i dag, for den ser virkelig god ud. Er det alm. ovn eller varmluft?:)
Mira Arkin
Posted at 11:30h, 13 juniHej Tenna,
Det er altid almindelig ovn, medmindre der står andet 🙂
Ane-Helene
Posted at 21:35h, 20 februarKære Mira
Tusind tak for denne suveræne opskrift! Jeg har ledt efter en opskrift på en helt enkel, og ikke for tung, chokoladekage, som virkelig smager af noget. Når man kigger på hvor enkel denne opskrift er, er det faktisk utroligt, at der kan komme så lækker en chokoladekage ud af det. Den ryger lige ind i min opskriftsamling med det samme.
Nicoline
Posted at 16:14h, 12 martsKan man bruge halv rørsukker og halv sukker??
Mira Arkin
Posted at 08:52h, 16 martsDet kan du sagtens. Eller bare rent rørsukker.
Trine
Posted at 22:06h, 23 majSå fik jeg bagt kagen efter den har stået på “to bake” listen et par år;-) Jeg havde sådan en dag, hvor jeg bare måtte bage et eller andet! Og den holder altså stadig. Den fik en gang hvid glasur og et drys frysetørrede hindbær.En fantastisk klassens time agtig kage på den gode saftige måde:-)
Tak fordi du bruger tiden på at dele opskrifter med os andre.
Trine
Mira Arkin
Posted at 11:39h, 26 majDejligt at høre, Trine.
Jeg bager den igen og igen – og med variabel topping. Det lyder dejligt med hindbærrene!
KH Mira
Jeanette
Posted at 16:47h, 15 augustUhm hvor lækkert. Skal til at bage til drengenes tur til Norge og faldt over denne lækre opskrift. Jeg bager dobbelt x 2 i 2 folieforme…og en ekstra i springform til os andre
Ulla Bregendahl
Posted at 17:11h, 07 juniEndnu en kage afprøvet og kæmpe succes. Der er noget særligt skønt over kager der ikke bliver FOR meget, så man ikke bliver dårlig, selv når man har tendens til at guffe store stykker.
Stine
Posted at 20:26h, 24 februarDin ‘hverdagskage’ bliver min weekendkage. Jeg er nemlig i samme ‘lykkelige omstændigheder’ som dig Mira, hvilket naturligvis retfærdiggør at tilbringe fredag aften sammen med denne kage mens andre nyder vine og drinks.
Pt. har jeg atså to kager i ovnen, og jeg glæder mig til at spise den ene senere 🙂
God weekend til dig og tak for en skøn blog.
Mira Arkin
Posted at 21:52h, 24 februarDejligt at høre – tillykke:-)
Anne
Posted at 09:57h, 27 januarJeg glæder mig til at prøve den 🙂
Anette
Posted at 21:38h, 26 januarFantastisk! Netop sådan en chokoladekageopskrift har jeg søgt og søgt og søgt efter! Og har i min søgen måtte spise mig igennem flere ikke-optimale-hverdagschokoladekager (hmmm). Tørre og for lidt smag af cacao. Med din vanlige sans for kvalitet in mente så bliver dette klart den næste kage der skal bages her i huset. Din opskrift på brownies er i øvrigt også en favorit her i huset, men det er jo en helt anden snak…