Chokolade op til begge albuer

Chokolade op til begge albuer

I Hillerød ligger Danmarks efter min ydmyge menings smukkeste slot, Frederiksborg Slot, men der ligger også den lille butik Chokolade Mageriet, som laver håndlavede chokolader. Stedet er opbygget og ejet af Dorte Madsen, som selv er udlært chocolatier. På Chokolade Mageriet kan man deltage i workshops, hvor Dorte viser hvordan man laver fyldte chokolader. Jeg var afsted med Peters arbejde, og aldrig har jeg set så stort et kar med smeltet, mørk chokolade. Det var lige til at hoppe i og rulle sig i! Hvad med en meget stor fyldt chokolade med Mira indeni?


Her fortæller Dorte om chokoladelavningens kunst

Vi lavede flødeboller og forskellige fyldte chokolader samt trøfler.

De her chokolader med passionsfrugts-ganache lavede jeg sammen med Peters kollega Michael.

Chokoladens temperatur er vigtig. Dorte fortalte, at chokoladen først smeltes til 32 grader  45 grader, så køles den ned til 29 og varmes så igen op til 32 grader 45 grader. Dette giver en smuk og blank overflade på de færdige chokolader, men det betyder også at chokoladen er ret tyk og derfor nogle gange svær at arbejde med.

Her pynter jeg vores flødeboller.

De fyldte chokolader lavede vi med brug af plasticforme, som man støber chokoladerne i. Først fordeles et lag af den tykke chokolade i formen, som så køler ned. Dette bliver de fyldte chokoladers top. Så kommes fyld i, f.eks. en ganache smagt til med sprut eller frugt, eller nougatfyld. Så lægges et nyt lag chokolade og det hele køles ned igen. Når chokoladen har sat sig kan man slå chokoladerne ud af formen ved at slå den fast ned i bordet, hvorefter de smukke færdige chokolader kommer ud og ser noget så professionelle og fine ud. Vi bruge forme der lignede små kongekroner. Man kan købe sådan nogel forme bl.a. i Kunst og Køkkentøj eller H.W. Larsen. I Jylland tænker jeg, at Bent Brandt forhandler dem.

Peter holder formen til de fyldte chokolader

Flødebollerne var nok det sværeste at få til at se pæne ud. Vi lavede nogle stykker der til forveksling lignede hundelorte, men også en masse, der blev rigtig fine. På en vaffel sprøjtede vi fyldet, som var en marengsmasse. Så plumper man den med vaflen opad ned i den flydende chokolade og forsøger at vende den med et hurtigt fingerdrej, hvilket ikke var nemt! Der forsvandt nok nogle marengsklumper ned i chokoladekarret, som stakkels Dorte nok måtte fiske op bagefter…

Vi var mange afsted, så vi var delt op i hold, der hver producerede 4 slags chokolader. Produktet af vores arbejde blev til sidst pakket i fine æsker, som vi hver fik en hjem af, med en blanding af det hele, så vi kunne smage hinandens chokolader. Meget lækkert og helt vildt sjovt. Dorte bruger kun ordentlige produkter, så alle chokoladerne smagte ekstremt godt. Jeg kan varmt anbefale at tage forbi hendes butik eller prøve et af hendes kurser.

Flødeboller på et fladt flødebollefad

 Både børn og voksne kan lave chokolader

Chokoladen pakkes

4 Comments

Post A Comment

  • Lotte
    Posted at 10:10h, 06 november Svar

    Hej Mira

    Dejlig chokoladeblog og fine billeder. Ser ud til at have været et hyggeligt arrangement.

    Vil lige korrigere en gang – anden opvarmning af chokoladen skal ikke være til 45 grader – der var de 32 rigtig nok :o)

    Mvh Lotte

  • Mario
    Posted at 08:53h, 03 juni Svar

    Hej Mira

    Det var en rigtig hyggelig aften i chokoladens navn, der er lige en lille rettelse til chokolade smeltning, den skal helt op på 45 grader før den køles ned og så op igen.
    Vi har lige haft et event mere jeg kan bare ikke få nok.

    Hilsen

    Mario

    • Mira Haaning Arkin
      Posted at 11:10h, 04 juni Svar

      Hej Mario

      Tak for din rettelse 🙂 Og for et rigtig sjovt arrangement.

      KH Mira

  • Therese
    Posted at 21:17h, 31 maj Svar

    Hold da op hvor ser det lækkert og sjovt ud. Jeg bliver vist nødt til at overtale kæresten til at tage på sådan et kursus 🙂