Brunkager
Jeg havde en kæreste i gymnasiet, der hed Morten. Han var ret lækker og hans mor og far var også ret lækre. De kom engang hjem fra en ferie i Irland og moderens kommentar til turen var: “Jeg har da aldrig været et sted med så mange grimme mennesker!”. Det grinede jeg meget over, men Lisbeth, som hun hed, var altså rigtig sød, og så lavede hun nogle utroligt gode brunkager.
Opskriften havde hun arvet gennem flere generationer og jeg fik den af hende. Jeg har så ændret lidt i den, for dels var det en absurd stor mængde brunkager, der kom ud af det, dels var opskriften gammeldags skrevet. F.eks. ved jeg ikke hvor meget “for 50 øre sukat” er, plus at jeg ikke er så vild med sukat. Så har jeg i øvrigt jazzet det hele lidt op ved at bruge ahornsirup og syltet ingefær, og den kandiserede appelsin, jeg bruger, er en fancy en, jeg har købt i Sydfrankrig. Det gør en forskel, for der er stor kvalitetsforskel på sådan noget kandiseret frugt, så prøv at finde noget bedre end standardvaren fra supermarkedet.
Et par ændringer, men udgangspunktet er altså den gamle opskrift.
Dejen er ret blød, så jeg kommer den i en form og køler den ned, så jeg derefter kan skære den i bjælker, som så skæres i skiver. Derfor de firkantede kager. Du kan også vente lidt efter dejen er rørt sammen. Smørret køler ned, så dejen bliver fastere efter et stykke tid og så kan du forme den til pølser og pakke dem ind i plastfolie. Du kan også tage den lidt bløde dej og komme i plastfolie og så forme den mens du ruller plastfolien omkring. Altså så du bruger folien til at forme pølsen med. Og så stadig på køl bagefter i nogle timer.
Brunkager
250 stk.
250 g smør
125 g ahornsirup
250 g mørk muscovadosukker eller brun farin
3 tsk stødt kanel
2 tsk stødt ingefær
1 tsk stødt allehånde
1 tsk stødt nellike
75 g kandiseret appelsinskal i tern
25 g syltet ingefær, finthakket
2 tsk potaske rørt med 1 spsk vand
150 g hele mandler (gerne med skal)
500 g hvedemel
1. Smelt smør og ahornsirup sammen med muscovadosukker i en gryde. Det skal bare lige smelte. Sluk så for varmen og kom krydderierne i.
2. Kom det over i en skål (jeg bruger en røremaskine) og rør appelsinskal, ingefær og potaske samt mandler i. Ælt dejen sammen med melet til den er ensartet. Den er lidt blød i det, men bliver som sagt fastere når den køler af. Beklæd en firkantet form med plastfolie – jeg bruger en på ca. 18×18 cm. Hæld dejen i og bred den ud i et jævnt lagt. Pak folien omkring dejen og stil formen på køl i mindst 3 timer.
3. Tænd ovnen på 170 gr. varmluft (180 gr. i alm. ovn). Tag dejen ud af køleskabet. Har den stået mere end 3 timer skal den lige have en halv time til at temperere. Vend dejen ud og fjern folien. Skær dejen i 4 bjælker (brug en skarp, stor kniv) og skær så skiver på 2-3 mm og kom over på bageplader med bagepapir på. Bag brunkagerne i ca. 7 min.
Tip: Dejen kan fryses. Det smarteste er at fryse den efter den er skåret i bjælker. Så kan du tage en eller flere bjælker op og lade tø op natten over i køleskabet og så ellers starte fra punkt 3.
Den kandiserede appelsin skærer jeg i tern. De ligner små juveler.
Syltet ingefær
tina andersen
Posted at 20:14h, 02 decemberMine brunkager bliver ikke flade, de hæver op og får “bobler” – har prøve flere forskellige opskrifter og jeg får altid boblede brunkager – nogle tips?
Mira Arkin
Posted at 09:43h, 05 decemberHej Tina,
Det lyder da mærkeligt. Bruger du opskrifter med æg i? Det kan få kagerne til at hæve op. Ellers må du jo prøve mine – de gør det ikke.
Josefine
Posted at 16:51h, 16 decemberWoow de ser lækre ud! Der findes ikke noget bedre end brunkager 🙂 Dem vil jeg også prøve at lave en dag! 🙂
Katrine
Posted at 23:34h, 13 decemberSkal der slet ikke mel i?
Mira Arkin
Posted at 07:58h, 14 decemberJo, det skal der da. Godt set af dig og mega pinligt for mig! Det er nu rettet :-).