Braiserede artiskokker
Artiskokker er blomsterne fra en tidselplante. De er utroligt smukke, men man kan undre sig over, hvordan nogen på et tidspunkt har fundet ud af at de kan spises. Det er en lidt ufremkommelig blomst på den måde at man skal pille en del blade af for at komme ind til det spiselig hjerte af blomsten. Jo yngre artiskokker er, jo mere af dem kan spises.
Til braiserede artiskokker synes jeg, det er bedst at bruge de unge artiskokker, hvor blomsten er æggeformet og ikke så stor. Denne ret lavede jeg i Sydfrankrig, hvor de unge artiskokker er nemme at få fat på, men jeg ved godt de ikke hænger på træerne i Danmark. Man kan være heldig at finde dem på markeder og i velassorterede grønthandlere. Ellers kan du bruge almindelige artiskokker, hvor du kun bruger hjertet (den allerinderste del hvor bladene er helt tynde).
Her sidder jeg udenfor vores hus i Tourrettes og klargør artiskokkerne. Prøv at se det fine oliventræ i baggrunden. Det er himlen!
Braiserede artiskokker
8 babyartiskokker
1 gulerod
1 løg
1 fed hvidløg
1½ glas tør hvidvin
1 håndfuld persille
1 håndfuld basilikumblade
Salt og peber
2 spsk. olivenolie
På unge artiskokker kan man spise det meste af blomsten, dvs. også bladene. Unge artiskokker har ofte ikke udviklet skæg (se bonus-info nedenfor) endnu, hvilket gør dem nemmere at klargøre. Skær den øverste halvdel af artiskokken helt væk. Fjern de nederste 2 lag blade og skræl det yderste lag af stokken (den kan også spises). Skær med en urtekniv rundt om artiskokkens bund for at fjerne det yderste lag. Halvér hver artiskok og læg dem med det samme i vand med citronsaft eller eddike i for at undgå misfarvning af skærefladerne.
Skræl og hak gulerod, løg og hvidløg fint og steg det i olie i en sauterpande/braiseregryde ved moderat varme til løgene bliver klare. Tilsæt de klargjorte artiskokker og hvidvin. Hak persille og basilikum groft og kom det ved de øvrige ingredienser.
Lad artiskokkerne simre ved lav varme i hvidvinen i ca. 40 minutter til de er møre, når du prikker dem i bunden med en nål.
Bonus-info:
Man kan også koge artiskokker hele.
Klargør artiskokken ved at vaske den og skære stokken af. Fjern de yderste blade, som er grove. En almindelig kugleformet artiskok skal koges 40 minutter i saltet vand med citronskiver i. Citronskiverne er dels for smagen, men også for at undgå misfarvning, da artiskokkens skæreflader reagerer med bl.a. nogle former for metal og kan blive brun. Tag artiskokkerne op af vandet og lad dem dryppe af inden servering.
Spis artiskokken ved at trække et blad af ad gangen og spise den nederste del af bladet, som er blød. Bladene kan dyppes i smeltet smør eller en vinaigrette. Når du når ind til det inderse af artiskokken bliver bladene helt fine og kan spises hele. Herefter kommer du til “skægget” (en slags små fimrehår, som er artiskokkens støvblade), som ikke spises, men bare fjernes med en kniv. Under skægget ligger artiskokbunden, der er et rundt, fladt stykke, der kan spises helt og som betragtes som det bedste af artiskokken.
No Comments