Brød-projekt del 3: Total succes!

Brød-projekt del 3: Total succes!

Tjek lige det brød! Perfekt med store, smukke luftbobler, sej krumme og lækker rustik skorpe. Og så har jeg ikke en gang bøvlet med fordej eller surdej (som jeg faktisk stadig er lidt bange for – der står en surdej i mit køleskab og bobler – jeg har ikke forstået den og det er på en måde foruroligende at der bor et fremmed væsen i køleskabet…) – ikke en gang en opskrift eller hjælp fra Camilla Plum.
Jeg kan næsten ikke forklare, hvor utroligt tilfredsstillende det var endelig at producere et så vellykket brød! Det kan godt være det er lamt, men jeg føler mig virkelig som et bedre menneske, fordi jeg er i stand til at bage et så fint brød – og det var OVERHOVEDET ikke svært eller besværligt – man skulle ikke en gang ælte, hvilket jeg hader (jeg bruger altid min Kitchen Aid maskine i stedet).

Dette brød startede jeg i går aftes, efter jeg kom hjem efter en dag ude af huset til en køkkenworkshop, jeg afholdt (mere om det senere). Jeg stod og snakkede med min kæreste samtidig, så jeg glemte at måle af, hvor meget mel jeg brugte. Men her er alligevel lidt om hvad jeg gjorde:

Virkelig godt hvedebrød

En ært-størrelse klump øko-gær (kan bl.a. købes i Irma og sikkert i helsekostbutikker – dufter helt anderledes end almindeligt gær – mere som den gærduft, man kender fra en god hefe-weissbier/hvedeøl)
6 dl. lunt vand
1 spsk. groft salt
1 tsk. honning
Mel – måske 500-600 g.? (jeg bruger friskt, stenkværnsmalet hvedemel med en smule (ca. 1/5) fuldkornsmel)

Gær opløses i vand og blandes med salt og honning i en stor skål (som det også kan hæve i). Bland mel i – og jeg ved altså ikke hvor meget jeg brugte – dejen skal være ret våd; nogenlunde som en sej havregrød. Der skal ikke røres mere, end at melet er rørt ud i væsken. Dæk skålen til med film (evt. smurt med olie, så dejen ikke klæber, hvis den hæver op til filmen). Stil dejen til hævning natten over eller ca. 12 timer. Jeg satte den i en slukket ovn, fordi jeg har to katte, der laver ulykker, hvis der står en dej fremme på køkkenbordet. I ovnen undgår du også træk. 
Næste dag er dejen hævet flot op til dobbelt størrelse med store luftbobler i. Drys godt med mel på et bord og skrab dejen ud af skålen med en dejskraber (godt med mel – den er stadig ret flydende). Fold dejen sammen i tredjedele, som du ville gøre når du folder et brev. Gentag ca. 4 gange – drys med mel, hvis det klistrer for meget.
Drys en hævekurv eller en anden form med masser af mel (jeg brugte et ovnfast lerfad) og læg dejen heri med samlingen nedad. Lad den efterhæve i ca. 2 timer – igen på køkkenbordet eller i slukket ovn. Brødet skal hæve til dobbelt størrelse igen.

Varm ovnen op til 240 gr. (og brødet skal selvfølgelig tages ud, hvis det har stået til hævning i din ovn!). Jeg brugte en bagesten, du kan også bruge en bageplade, som varmes op sammen med ovnen. Når ovnen er varm tipper du forsigtigt dejen over på et stykke bagepapir og flytter det hele hurtigt over på den varme bagesten/bageplade og ind i ovnen. Lad det bage ca. 30 minutter ved 240 gr. og sænk så temperaturen til 200 gr. og bag færdigt. Skorpen skal være godt brun og brødet ska lyde hult, når du banker det på bunden – omtrent 10 minutter mere.

Tag ud og lad køle af inden du spiser det . Er det ikke pænt?!

32 Comments

Post A Comment

 • Lars O. Larsen
  Posted at 10:57h, 25 december Svar

  Dette er brødopskriften jeg bliver ved med at vende tilbage til

  • Mira Arkin
   Posted at 12:13h, 25 december Svar

   Hvor er det dejligt at høre😍 Tak og god jul 🎄

 • Birger Bartholomæussen
  Posted at 18:15h, 11 marts Svar

  Fantastisk godt. Jeg har brugt et par måneder på at finde frem til den rette metode. Det her virker og skorpen er sprød selv efter et par dage. Måske længere endnu, men brødet var spist inden

  • Mira Arkin
   Posted at 08:27h, 15 marts Svar

   Hvor er det godt at høre – tak 🙂

 • Ole Jakobsen
  Posted at 21:16h, 16 februar Svar

  Hvilket brødprojekt! Godt nok et gammelt indlæg, men det er da et lækkert brød billede du har, bliver det altid sådan?
  Jeg bager hver uge, hvedbrød eller rugbrød, men et brød som det du viser, er det kun lykkes for mig når jeg laver grydebrød.
  Selve opskriften på hvedbrød er der jo ikke så meget ben i, det er mel, vand og gær i forskellig forhold. Jeg har prøvet alm gæring, langtidsgæring, surdej, keramik bageplade, stålbageplade, hulbageplade, varmlugt, varmluft med undervarme, alm ovnvarme, damp, jeg har prøvet snart alt, men en så luftig brød som du viser er det kun lykkes at lave med grydebrød. Hvad gør du. Ole

 • Talita Elvang
  Posted at 17:08h, 20 november Svar

  Og lige et til spg: Er det en stor eller lille hævekurv, du bruger?

 • Talita Elvang
  Posted at 17:05h, 20 november Svar

  Hej Mira,

  Må brødet hæve i mere end 12 timer?

  Mvh. Talita

  • Mira Arkin
   Posted at 20:03h, 20 november Svar

   Det er lidt svært at svare på, for det afhænger af din gær og hvor varmt der er, der hvor du stiller det til hævning. Jeg brugte et rimelig lunt sted, så hvis du har brug for at lade dejen hæve længere, så stil den et køligere sted. Så går processen langsommere. Og jeg brugte et ovnfast lerfad, men gå efter en medium hævekurv, hvis du helst vil bruge sådan en.

 • Allan
  Posted at 10:41h, 08 september Svar

  Mit brød flyder totalt ud og bliver en kæmpe flad pandekage når det skal flyttes over på bagepladen.

  Næste gang vil jeg droppe den del og så bage det i et ovnfastfad for at få brødet til at få en brød lignende form.

  • Mira Arkin
   Posted at 08:38h, 09 september Svar

   Du kan også prøve at komme lidt mere mel i dejen. Jeg har selv haft samme problem utallige gange.

 • Charlotte
  Posted at 16:37h, 28 juni Svar

  Hej Mira

  Kæmper for at gøre dig succesen efter, jeg er dog tæt på…
  (Drømmen er dog at få det perfekt, men med en æltet surdej!)

  Du skriver at du har fået succes med din surdej; hvilken opskrift bruger du så?

  🙂 Charlotte

  • Mira Arkin
   Posted at 16:41h, 28 juni Svar

   Hvis du mener den, jeg skriver står og bobler i køleskabet, så er det som sagt Camilla Plums opskrift, jeg fulgte.

 • cecilie
  Posted at 13:31h, 25 maj Svar

  det lykkedes! mit brød så ud på præcis samme måde:) jeg er meget stolt. men jeg synes det var lidt for svampet… selvom det har fået den bagetid du har skrevet. næste gang får det lige 5-7 min længere i ovnen og så er det bare helt perfekt:)

  • Mira Arkin
   Posted at 13:46h, 25 maj Svar

   Hvor er det dejligt at høre! Jeg er også fan af hvidhvede – det dufter nemlig helt fantastisk, som du siger 🙂

 • cecilie
  Posted at 12:14h, 25 maj Svar

  hej mira. håber også det lykkes for mig! den er lige røget i ovnen så det blir spændende! tænk hvis hvis man selv kunne fremstille sådan et flot brød, man blir virkelig stolt når det lykkes. mit første forsøg duede ikke, der brugte jeg halv halv durum og alm. hvedemel. og alt for meget gær. puha, så det var en ommer, men gir ikke op før det lykkes.
  desuden kan jeg anbefale hvid hvede hvor melet er malet med alle skaldele osv. alene på duften. hvis man lukker øjnene er det som om man står på en nyhøstet mark, det dufter så godt!
  tak for en god side, med lækre retter og super gode tip:)

 • Helle
  Posted at 14:21h, 06 marts Svar

  Hej Mira!
  Jo, det er vildt flot!
  Jeg har kæmpet i de seneste to uger for at nå det resultat. Jeg er kommet frem til at lave nogle suveræne boller, men den der sejhed og de store huller er det jeg vil frem til! Melet er et problem for mig. Jeg bor i Athen og det er ikke nemt at få fat i det mel du bruger.
  Anyway…nu vil jeg prøve din opskrift med det bedste økomel jeg kan f fat i her.
  Tak for opskriften!
  vh. Helle

 • Martin Vernal
  Posted at 22:56h, 10 marts Svar

  Hej Mira!
  Martin Vernal her. Har vist aldrig fået skrevet og sagt hej til dig, her på din seje blog. Very cool.

  Og dejligt at se at du har kastet dig ud i brødets vidunderlige univers. Kan du huske vi talte om det (middag hos Jacob for efterhånden længe siden. Han lavede kanin/kyllinge gryde).

  Du har nemlig fuldstændig ret: Det er så vanvittigt tilfredsstillende når det lykkes at lave et second-to-none brød. Men du skal da lære at elske ælteriet. Hænderne i dejen. Jeg kan foreslå den franske metode, der mere handler om at kaste og slaske dejen på en kontant men alligevel nænsom facon. Tjek Richard Bertinet ud.

  Håber vi snart ses igen og tak for alle de vilde opskrifter. Følger med!!

  KH Martin

  • Mira Haaning Arkin
   Posted at 11:27h, 12 marts Svar

   Hej Martin

   Tak for din besked. Jo, jeg kan godt huske brødsnakken. Jeg har stadig både succes- og fiaskooplevelser, når jeg bager brød. Jeg tror det bliver et livslangt projekt 🙂 Jeg bager ca. 1 gang om ugen og prøver lidt noget nyt hver gang.
   Min surdej er endelig kommet helt op at køre nu, og jeg behøver ikke snyde med gær…

   Håber også vi snart ses over store mængder rødvin. Måske skal vi tvinge Jacob til snart at invitere?

   KH og god weekend.
   Mira

 • Anitta Jonas
  Posted at 09:49h, 07 marts Svar

  Hej. Det ser fantastisk ud – tillykke. Jeg kan så sige at jeg får samme resultat med de samme indgredienser og kun en gang hævning. Jeg lader det hæve koldt eller lunt – det er ligegyldigt – blot det er længe nok, natten over ved kold hævning – 2-3 timer ved lun hævning, derefter hælder jeg dejen ud på et meldrysset bord, samler næsten uden at røre det – over på bagepapir og straks i glohed ovn på 250 grader i 25 min. ..og VUPTi ..det skønneste brød. Jeg bruger ikke honning, kun salt, og jeg kan følge dig i den tilfresstillelse det er at bage så fantastisk vellykket brød.
  VH Anitta

 • Lone Malmborg
  Posted at 12:48h, 09 februar Svar

  Kære Mira,
  Har også været omkring okkulte surdejsprojekter i både hvede- og ruggenren.
  Dit gærbrød ligner en mere end fuldkommen værdig afløser.
  Hvor køber du dit stenkværnsmalede hvedemel – måske det er den store hemmelighed bag det smukke resultat?
  KH
  Lone

  • Mira Haaning Arkin
   Posted at 15:11h, 10 februar Svar

   Hej Lone!
   Hvor fedt at se, du læser med på bloggen 🙂
   Jeg køber mel fra Skærtoft Mølle i Irma (de laver også noget godt øko-gær) og fra Aurion i helsekostbutikker (de har det både i Egefeldt på Gl. Kongevej og den der helskostbutik tættest på os – også på Gl. Kongevej.

   Vi ses.
   KH Mira

   • Lone Malmborg
    Posted at 14:09h, 14 februar Svar

    Kære Mira,
    Kvinder kan jo finde ud af at gøre flere ting på en gang, så jeg har parallelprocesseret i dag: skrevet en artikel færdig og bagt det fantastiske brød færdigt i tænkepauserne. Det havde begge dele godt af!
    Det eneste problem er at vente med at skære af brødet, før det er kølet af.
    Tak for en helt fantastisk og meget nem opskrift på et tillige meget smukt og velsmagende brød.

 • Diana
  Posted at 17:20h, 07 februar Svar

  Tak for din fantastiske opskrift!
  Bagte brødet igår og det var en kæmpe succes! Så stor en succes at jeg vil sætte en ny portion dej til hævning i aften.
  MEN – mit brød fik altså ikke lige så mange og fine luftbobler som dit?
  Jeg har ellers fulgt din opskrift meget nøje, men tænker at det måske har noget med mængden af mel at gøre? Hvor flydende skal dejen være?
  Og har det nogen betydning, at man “pisker” melet i med et piskeris? Det gjorde jeg nemlig?
  Ville sætte stor pris på et par gode råd:-)

  Tak!

  Kh. Diana

  • Mira Haaning Arkin
   Posted at 09:22h, 08 februar Svar

   Hej Diana

   Det er fedt, at du også havde succes med brødet!
   Mht. boblerne – tja… jeg føler mig stadig på glatis når jeg bager brød. Jeg bagte det her brød igen i weekenden og der synes jeg heller ikke der kom lige så store luftbobler i. Måske har det noget med gæret at gøre, måske temperaturen i rummet er for lav (hvis der er køligt kan du evt. sætte dejen over en radiator eller i en ovn ved 30-35 gr. – så hæver det også lidt hurtigere), måske er det melet – det skal være stærkt mel – det må ikke være sådan noget alt for industrielt noget.

   Jeg prøver at ramme en konsistens i dejen, så det minder om tyk havregrød. Den skal jo ikke være mere flydende, end den er til at håndtere, når du skal folde den efter første hævning, men samtidig skal den også være flydende nok til at du kan folde den nogle gange – for det er her luftboblerne bliver hjulpet på vej.
   Prøv evt. næste gang at lade dejen efterhæve længere og sørg for at den er foldet mindst 4 gange (4 gange 3-foldning) inden.

   Jeg tror ikke det har betydning, hvordan du blander vand og mel i starten, men det skal nok ikke røres alt for meget – bare så det lige hænger sammen og der ikke er melklumper i. Dog vil jeg mene, at med den tykkelse jeg går efter i dejen, vil et piskeris nok ikke kunne klare det – dejen er for sej.
   På den anden side er jeg som sagt stadig lidt nybegynder i det her brød-halløj. Jeg tror det handler om at prøve sig frem…desværre 🙂
   Jeg krydser fingre for, at det bliver helt perfekt næste gang!

   Kærlig hilsen
   Mira

   • Diana
    Posted at 14:21h, 08 februar Svar

    Tusind tak for dit hurtige svar og dine gode råd!
    Skal nok fortælle dig om resultatet:-)
    …og lige et sidste (måske dumt) spørgsmålet: hvad bruger du til at røre melet i med?

    • Mira Haaning Arkin
     Posted at 17:02h, 08 februar Svar

     Hej igen Diana.

     Jeg bruger en ske – af træ, plastic eller stål. God fornøjelse (eller knæk og bræk)!

     KH. Mira

     • Diana
      Posted at 00:12h, 18 februar Svar

      Kære Mira,
      Så lykkedes det!
      Jeg bagte i dag brødet for 3. gang og det blev helt fantastisk! Store huller, god krumme og sprød skorpe! Det kunne nærmest ikke blive bedre!
      Er såå glad, så glad og forstår 100% din følelse af lykke! For sådan har jeg det lige nu!
      Det triste er, at jeg ikke engang kan sende dig et billede, for brødet er væk!
      Mira, tak for din fantastiske blog – du har atter givet mig blod på tanden hvad angår bagning!
      Kæmpe knus,
      Diana

    • Mira Haaning Arkin
     Posted at 09:23h, 18 februar Svar

     Hej Diana

     Det bliver jeg altså virkelig glad for at høre!! Det betyder helt vildt meget for mig, at andre også kan have succes med mine opskrifter – det er jo det, der er hele fidusen bag min blog – at sprede viden om mad, så andre også kan være seje i køkkenet! Super fedt og tak fordi du melder tilbage 🙂

     KH
     Mira

   • cep
    Posted at 13:40h, 22 januar Svar

    Vedr. temperaturen. Jeg tror det ville være gavnligt at lade pæren i ovnen været tændt under hævningen. Alene det giver lidt ekstra varme. Så vidt det huskes, er det et råd fra den nok så kendt fransk/engelske bager, Bertinet. Han folder også brødet flere gange, men banker det hver gang adskillige gange ned i bordet.
    mvh
    cep

 • Trine Klausen
  Posted at 23:07h, 04 februar Svar

  Superflot brød! Der er lidt konkurrence til Bo Bech dér;-) Vil jeg helt klart prøve at lave , ser vanvittig lækkert ud.

 • Mira Haaning Arkin
  Posted at 09:29h, 26 januar Svar

  Hej Jimmy,

  Ja, det er spændende for jer! Glæder mig til at høre de gode nyheder. Måske tager du lidt barsel, hvor du kan være overskuds-far og sørge for friskbagt brød til familien!

  KH og håber vi snart ses,
  Mira

 • Jimmy
  Posted at 22:16h, 25 januar Svar

  Hey Mira,

  Jo! det er et meget pænt brød du her har lavet.

  Jeg har det på samme måde som dig mht. brød – derfor tror jeg snart jeg skal i gang med at kaste mig ud i et brødprojekt 🙂

  Håber det bliver inden jeg når at blive far – det står nemlig lige for døren….

  Vi ses.

  Knus Jimmy