Brød-projekt del 2: Surdejen jeg blev sur på
En vindertype
Det at der rent faktisk var liv i min nystartede surdej var jeg meget tilfreds med. Camilla Plum skriver jo, at den kan være svær, så jeg var rigtig tilfreds med mig selv over udviklingen og følte mig som en bagedronning – et overskudsmenneske. Jeg var så spændt på at bage med surdejen at jeg helt seriøst havde problemer med at falde i søvn aftenen inden!
Men så kom bagedagen…
Problemer klares med gær (og en kop kaffe)
Jeg tog min surdej og blandede med mel (1/3 hver af finsigtet hvedemel, fintsigtet speltmel og italiensk tipo 00 mel), vand og salt, æltede grundigt og satte begejstret til hævning. Efter 2 timer var der stort set ikke sket noget. Lortet ville ikke hæve!! Efter frustreret at have ringet og beklaget mig til min bagekyndige mor, tilsatte jeg efter hendes vejledning en lille smule gær (5 g) rørt op i lidt vand, som jeg æltede ind i dejen. Så gik jeg ud og drak kaffe med nogle venner og bitchede over min skod-surdej (på Falernum på Værnedamsvej).
Resultatet
To timer senere var jeg tilbage i køkkenet til en dej, der artigt havde hævet og så fin ud. Jeg vendte den direkte ud på bagepladen uden at slå dejen ned (for at få store lufthuller) og lod den efterhæve, hvilket også gik fint. Brødet blev bagt ved høj varme i ca. 40 minutter og jeg endte med et rigtig flot, velsmagende (omend lidt fladt) brød med store lufthuller i. Men hvor var det dog en bitter skuffelse, at surdejen ikke ville hæve hele dejen!! Jeg føler lidt at jeg har snydt, fordi jeg måtte tilsætte gær.
Jeg tror det, der gik galt var at surdejen ikke havde udviklet sig nok til at kunne “bære” en helt ny dej. Jeg har taget noget af den fra og det står nu i køleskabet i et glas. Jeg håber den opfører sig anderledes næste gang.
Min foreløbige konklusion efter de første to seriøse brødprojekter er, at det klart gør en forskel at lade brødet hæve langsomt og med meget lidt gær. Den langsomme proces giver dejen tid til at udvikle smag og tekstur ud fra melet, og fordi jeg også bruger rigtig godt og friskt mel, får man et brød der smager af meget og dufter helt vildt godt, og som i øvrigt holder sig rigtig længe.
Næste gang tror jeg jeg vil prøve at lave et brød uden at holde mig strikst til en opskrift. Det betyder også, at der nok kommer en opskrift her på bloggen på mit eget brød…
Annemette
Posted at 15:23h, 06 decemberSurdej skal stamme fra en meget gammel rigtig surdej for at være god. Det nytter ikke noget af få en klump af nogen som har en ret ny surdej. De rigtige bakteriekulturer er der simpelthen ikke. Jeg vil selv til at bage rugbrød igen og vil kontakte en gammel kollega (køkkenleder i børnehus) for at få en klump af hendes over 20 år gamle surdejskultur. I kan tro der er forskel og at det kan mærkes i maven og på smagen.
Jeg vil gerne sende en klump når det lykkes mig at få rigtig surdej igen.
Hilsen Annemette (kantineleder)
Mr. D
Posted at 10:52h, 24 januarJeg synes også du var den pæneste i kokkekampen..
Elizabeth
Posted at 16:34h, 22 januarKære Mira
Tak for en god og hyggelig blog!
Jeg har eksperimenteret med surdej i nogle år efterhånden og er nødt til at opmuntre dig til at fortsætte! En surdej er næsten aldrig god første gang den bliver brugt. Den skal ligesom “motioneres” lidt inden den bliver rigtig god. Så hold liv i den du har lavet, bag jævnligt så den bliver brugt + fornyet, så er jeg sikker på der er succes i sigte!
De bedste hilsner,
Elizabeth
Mette
Posted at 17:13h, 21 januarDer er en opskrift på et superlækkert brød på http://www.kvalimad.dk
Kunne du i øvrigt ikke tænke dig at publicere en opskrift på bearnaise sovs ;oD
I øvrigt rigtig fin side du har her og KÆMPE stort til lykke med sejren i Kokkekampen – du var klart den helt rigtige vinder.
Mange hilsner
Mette