Brød-projekt del 1

Brød-projekt del 1

Her så er så resultatet af mit første seriøse brød forsøg.
Dette er et hvedebrød bagt med biga (fordej), dvs. at jeg på dag 1 har lavet en mindre dej, med meget lidt gær i  – kun 5 gram til 500 g. mel – som har hævet langsomt i et døgn. Bigaen fik også lidt honning (det kan gær-bakterierne godt lide) og ostevalle i form af ValleForce, som kan købes i helsekostbutikker (hed tidligere molkosan).

På dag 2 har jeg tilsat mere mel, vand og salt (hovedreglen er 1 spsk. groft salt pr. kilo mel),  æltet det grundigt (jeg bruger min KitchenAid maskine med dejkrog) og ladet hæve til dobbelt størrelse (det tog 2-3 timer). Endelig er dejen slået ned og formet til brød, som har efterhævet på bagepladen i 2 timer. Det er bagt ved høj temperatur, 230 gr.

Jeg fulgte Camilla Plums opskrift fra hendes bog Et Ordentligt Brød og tog hendes vejledning MEGET alvorligt. Hun er jo virkelig en autoritet ud i brødbagningens kunst. Derfor måtte jeg ud og købe nyt mel, da jeg blev opmærksom på, at mel ikke må være gammelt. Det skal være friskmalet og økologisk. Jeg droppede det almindelige øko-mel i 2 kg. pose, som jeg har købt i Føtex, og gik i stedet i Irma efter stenkværnsmalet mel fra Skærtoft Mølle. På billedet nedenfor kan man se, at brødet er ret mørkt, på trods af at der kun er brugt hvedemel. Det er fordi jeg har brugt finsigtet hvedemel, som har kim og andre gode sager fra kornet i sig, hvilket giver melet mere saft og kraft (og farve).

Jeg ville gerne have haft lidt større lufthuller i brødet. Næste gang tror jeg det skal hæve lidt længere, og så vil jeg lade være at slå dejen så meget ned efter første hævning og i stedet ploppe den hævede dej ud på bagepladen og lade den efterhæve uden at gøre for meget ud af at forme det. Jeg må vist hellere anskaffe mig en hæve-kurv – jeg tror de sælger dem i én af mine yndlingsbutikker, Kunst og Køkkentøj.

I morgen er min surdej lavet uden tilsætning af gær klar til brug. Jeg vender tilbage med resultatet…

2 Comments

Post A Comment

 • Lone
  Posted at 14:40h, 13 januar Svar

  Dette er en super grundopskrift på et brød med sej krumme og masser af lufthuller”.

  1 kg mel – gerne durum eller Manitobacream
  700-800 gram vand
  20 gram salt
  1/3 pakke gær.

  Hæld en sjat af vandet i en skål og opløs gæren heri.
  Tilsæt næsten resten af vandet (holde lidt tilbage) og tilsæt også saltet.
  Rør det hele godt sammen.
  Tilsæt herefter alt melet, og rør det jævnt.
  Nu kan du så vurdere om du skal tilsætte resten af vandet.
  Denne dej er UMULIG at ælte med hænderne – det er også meningen…
  Hælde den bløde dej op i en slip-let bradepande eller direkte på dit køkkenbord.
  Den skal nu hæve ca 4 timer,
  For hver 3/4 time skal de fire sider foldes ind over midten. Det gøres nemmest med en flad spartel. Efterhånden som tiden går, bliver det nemmere. Dejen bliver strukket og fyldt med luft.
  Efter 4 timers folden, deles dejen i to og tilbringer en halv time i melforede hævekurve. Bages i en 300 gr. varm ovn ca 20 min, tag evt. en vandforstøver og giv det en ordenlig omgang efter et par min i ovnen.

  • Mira Haaning Arkin
   Posted at 15:48h, 13 januar Svar

   Mange tak for opskriften, Lone. Den glæder jeg mig til at prøve.
   Kærlig hilsen
   Mira