Bornholm: Rå-mælksis fra Mermaid’s i Svaneke

Bornholm: Rå-mælksis fra Mermaid’s i Svaneke

_1280281s

I sidste uge var jeg for første gang i mit liv på Bornholm. Det var kun en endagstur, men til gengæld kom jeg godt omkring øen i en bus sammen med nogle andre journalister. Turen var arrangeret af Food+Energy, der arrangerer oplevelsesture på Bornholm med fokus på fødevarer og grøn energi.

Vi var i smukke Svaneke, som himlen for sukkergrise, for her finder man masser af karameller, bolcher, lakridser (det var her Johan Bülow startede) is m.m. Vi besøgte ismejeriet og vingummibutikken Mermaid’s, hvor de bruger tang og alger til at lave vingummer med – dvs. havfruemad, der af navnet.

Som noget nyt laver Mermaid’s også håndrørt is af rå-mælk. Isen skal på sigt sælges udenfor Svaneke også. Til efteråret kan vi glæde os til at finde Mermaid’s rå-mælksis i Irma.

_1280283s_1280269s _1280267s

Mælken kommer fra Jersey-køer, som laver mælk med højt fedtindhold og mere protein end andre malkekvæg. Mælken kommer ind fra gården hver morgen og kværnes til is direkte i butikken. Den er lavet uden æg, men der bruges tang til at tykne isen med. Det giver en is som har en helt særlig konsistens. Den smager selvfølgelig ikke af tang, men tangens salte umamismag virker smagsforstærkende.

Isen er let og læskende, fordi den er lavet på mælk – ingen æg eller fløde. Men den har stadig fylde, fordi mælken er uhomogeniseret og fed og har masser af smag fra den rå mælk. Det er jo ellers noget besværligt at få lov at bruge rå-mælk til fødevareproduktion i Danmark, men fordi det fryses har Mermaid’s fået lov at bruge den helt friske og ubehandlede mælk.

Jeg smagte isen af vanilje og kiggede lidt rundt i den hyggelige butik. Vingummierne er også sygt gode (jeg har altid været mere til vingummi end lakrids) og smager af rigtig frugt.

Der var SÅ fint i Svaneke. Mermaid’s butik ligger centralt, tæt på havnen. Man kan få milkshakes, is og kaffe i butikken og de har en dejlig solrig gårdhave.

_1280275s _1280277s _1280282s

No Comments

Post A Comment