Bønner med persillade

Bønner med persillade

Bønner med persillade

Vi bliver i Provence lidt endnu, selv om Peter og jeg nu er kommet hjem fra vores dejlige ferie i det sydfranske (med et smut forbi Bernkastel-Kues ved Mosel-floden i Tyskland på hjemvejen, med ukontrollabelt indkøb af de dejlige Mosel-rieslinger – vi mangler ret meget en vinkælder nu!).

Når noget er lavet à la provencale – betyder det ofte, at der indgår hvidløg og persille i retten. Som f.eks. de moules farci à la provencale, som jeg spiste i Cannes hos Brun Coquillages
Persillade er fransk for blandingen af hvidløg og persille, som tilsættes en ret i sidste øjeblik for at give den et kærligt friskheds-klap bagi. Hvidløg og persille er rigtig gode venner og kan pifte hvad som helst op, f.eks. helt almindelige grønne bønner. Husk dog at bruge friske grønne bønner! De frosne er død-kedelige og slatne, og det er så nemt at snippe og dampe de friske bønner og dermed få et langt bedre resultat med snappy, sprøde, ultragrønne bønner, der passer til stort set alt: stegt eller grillet kylling, steak, flæskesteg, dampet/stegt/bagt/grillet fisk, en steg af okse, lammekød – anything.

 

Bønner med persillade

500 g. grønne bønner
1 fed hvidløg, finthakket
1 god håndfuld bredbladet- eller kruspersille, hakket
2 spsk. olivenolie
1 tsk. hvidvinseddike
Salt og sort peber

1. Snip den ende af bønnerne, hvor de har siddet fast på planten, af. Skyl dem i en sigte.

2. Damp bønnerne i en gryde med 4 cm. vand i bunden og låg på i 5 minutter. De skal være lidt sprødere, end du normalt ville spise dem. Hæld vandet fra i en sigte og skyl med koldt vand for at stoppe varmen og dermed tilberedningen.

3. Varm imens olivenolien op i en pande ved middel varme og kast bønner, hvidløg og persille deri. Vend bønnerne rundt i olien og persilladen samt eddike. Drys med salt og friskkværnet sort peber. Smag til. Måske skal det have lidt mere salt eller eddike (eddiken giver lidt ekstra friskhed). Bønnerne skal ikke have mere end 2-3 minutter – bare til de stadig er let sprøde uden at knirke, når man bider i dem. Server varme eller lune.

Bonus-info: Hvis du har rester af bønnerne smager de også godt kolde dagen efter i en salat eller alene. Giv dem evt. et ekstra skud hvidvinseddike og olivenolie. Smager også godt sammen med kartofler i en kartoffelsalat med olie og eddike.

No Comments

Post A Comment