Boller med hvedekerner

Boller med hvedekerner

Jeg er godt nok lidt presset nogle gange over at passe ungerne herhjemme. Det er simpelthen så svært at få ro til at få arbejdet. For at afstresse og samtidigt føle, at jeg foretager mig et eller andet produktivt (altså udover at varetage mine børns opdragelse og undervisning, naturligvis – ahem), tyer jeg meget til bagning, nu hvor jeg alligevel er hjemme hele dagen.

Så er der masser af tid til at lade dej stå og hæve og jeg har endda kastet mig ud i surdejens verden (igen igen) og fik fatisk lavet et fantastisk brød i går. Det skal jeg så bare lige gentage og samtidig få skrevet en opskrift ned til jer, for det var spitzenklasse.

Men tilbage til de her boller, som det jo handler om i dag. Jeg tænkte, det var godt med nogle mega børnevenlige, bløde, fluffy boller. Sådan nogle, man lige kan tage i hånden og løbe rundt og lege uden for, eller tage med på tur eller spise med syltetøj eller lave sandwich af. Det er gode til madpakker, når vi igen skal bruge den slags. Og også til fødselsdage og alt muligt.

Boller med hvedekerner

20 stk.

75 g hvedekerner eller perlespelt
3 dl koldt vand
4 dl lunkent vand
20 g gær
1 stor tsk honning
2 dl kærnemælk eller kefir
75 g smør, smeltet
14 g salt
75 g fuldkornshvedemel
900 g hvedemel

 1. Kom hvedekerner i en gryde sammen med 3 dl koldt vand og kog det ved svag varme under låg i 12 min. Sigt vandet fra og lad kernerne køle lidt af.
 2. Opløs gær i det lunkne vand og kom honning og kærnemælk eller kefir i. Tilsæt smeltet smør, salt og fuldkornsmel og rør hvedmelet i. Ælt dejen godt sammen og sæt den til hævning et lunt sted i 1½ time. Jeg plejer at dække skålen med en plasthætte – fx. en badehætte.
 3. Hæld dejen ud på et let meldrysset bord og del den i 4 dele. Skær hvert stykke i 5 små stykker og form dem til boller ved at folde dem ind under sig selv. Læg bollerne i en bradepande på 30×40 cm. Så vokser de ind i hinanden under hævning og bagning – det vil vi gerne have. Lad bollerne efterhæve i 45 min. under et fugtigt viskestykke.
 4. Drys evt. en smule mel over bollerne og bag dem i 15-20 min. ved 225 gr.
6 Comments

Post A Comment

 • Julia
  Posted at 01:08h, 07 april Svar

  Tak for opskriften – hvad er de gode!!! Jeg lavede dem med perlebyg, og det fungerede meget fint 🙂

  • Mira Arkin
   Posted at 08:00h, 07 april Svar

   Hej Julia,
   Hvor er det godt at høre🙂 Lyder lækkert med perlebyg 👌🏼

 • Mette Thalberg
  Posted at 07:35h, 02 april Svar

  Hej Mira.
  Uhm de ser lækre ud! De skal prøves en dag.
  Det er nu netop opskriften på dit surdejsbrød, jeg er på jagt efter. De brød så nemlig virkelig lækre ud. Og min surdej står og tripper for at blive til et lækkert brød. Var det bagt med damp?
  Dbh Mette.

  • Mira Arkin
   Posted at 10:27h, 02 april Svar

   Hej Mette,
   Det var bagt i støbejernsgryde for at få dampeffekten. Jeg har ikke en opskrift på det endnu.
   MVH Mira

 • Maria Urup
  Posted at 17:32h, 31 marts Svar

  Hej Mira,

  De ser super gode ud!
  Jeg vil dog gerne vide hvor din bradepande er fra? Du har vist på insta opslaget.

  Maria : )

  • Mira Arkin
   Posted at 09:29h, 01 april Svar

   Hej Maria,
   Den er fra Hay. Jeg tror stadig man an få den i bl.a. Magasin og Bahne.
   KH Mira