Bananbrød med syltet ingefær og chokoladestykker
Det der med sundhedsflip i januar er jeg åbenbart ikke ret god til. Så hvis du er på kur, så gem denne opskrift, til du igen er klar til kage, for jeg har nemlig bagt dejligt bananbrød.
Hver gang jeg køber en klase bananer, får jeg aldrig spist dem allesammen au naturel, fordi jeg bedst kan lide dem når deres skind er helt gult uden brune pletter overhovedet. Lige så snart de bliver rigtigt modne, har jeg ikke lyst til at spise dem som de er – men så er det jo, at de bliver gode at bage med.
Banan og chokolade er jo et klassisk match – bananmadder med mørk pålægschokolade under er vildt lækkert (men brug ordentlig pålægschokolade – både Irma og Føtex’ Princip-serie laver gode versioner med tykke skiver) og jeg kan godt lide at bage bananbrød med chokoladestykker i. Det kan dog også have en tendens til at blive for meget eller lidt vammelt. For at undgå det, kommer jeg lidt syltet ingefær i (se mere om det nedenfor).
Ingefær kan peppe mange ting op – sushi smager f.eks. fadt uden – og det pepper også op i denne kage, hvor den syltede ingefær giver et frisk pift og en lidt eksotisk varme, som går rigtig godt til smagen af moden banan og ikke mindst den mørke chokolade. Jeg foretrækker i stort set alle sammenhænge meget mørk chokolade, og særligt her sammen med bananen, synes jeg det er bedst med en mørk, bitter chokolade som kontrast til bananernes sødme og fedme.
Opskriften her er til et lille bananbrød. Hvis I er mere end 4 om kagen, skal opskriften fordobles, så ingen går tomhændede og ulykkelige fra kagebordet. Jeg lavede den lille version forleden, fordi det bare var til Peter og mig, og jeg havde noia over at komme til at spise for meget…
1 lille bananbrød.
2 modne bananer
1 æg
50 g. smeltet smør + ekstra til formen
1 spsk creme fraiche eller græsk yoghurt
140 g. hvedemel + ekstra til formen
90 g. rørsukker
½ tsk. natron
½ tsk. vaniljesukker
100 g. god, mørk chokolade, hakket groft
1 toppet spsk. finthakket, syltet ingefær*
1. Varm ovnen op til 175 gr. Smør en lille sandkageform (på ca. 3/4-1 liter) og drys alle sider med mel. Hæld overskydende mel fra. I en skål blandes mel, sukker, natron, chokolade, vaniljesukker og hakket syltet ingefær.
2. I en anden skål moses bananerne med en gaffel og blandes med æg, cremefraiche eller yoghurt og smeltet smør.
3. Lav en fordybning i de tørre ingredienser og hæld bananblandingen i. Mix det hurtigt sammen med en gaffel eller dejskraber – du må ikke overmixe, for så får du en tung og tør kage. Det gør ikke noget, der er lidt små melklumper i – det forsvinder under bagning. Se billedet nedenfor med den færdigrørte dej.
4. Kom dejen i den forberedte form og bag kagen midt i ovnen i 40-50 minutter. Lad kagen køle lidt af i formen og vend den så ud og lad den køle af på en rist.
*Syltet ingefær fås på glas og findes i specialbutikker, men også i velassorterede supermarkeder, hvor det står sammen med de etniske/asiatiske varer. Jeg har også set det i Søstrene Grene. Gem endelige siruppen – se nedenfor.
Tip:
– Hvis du spiser kagen lun, får du fornøjelse af de smeltede chokoladestykker, der oozer med lækkerhed, men kagen smager mere af banan, når den er kølet helt af – og er også nemmere at skære.
– Kagen kan sagtens fryses, når den er bagt og kølet helt ned.
– Du kan også bruge samme dej til muffins. Der bliver 6 store muffins ud af denne opskrift. Hvis du har en muffinplade med plads til 12 muffins, kan du bare fordoble opskriften.
– Kagen kan peppes op til lækker dessert ved at servere en skive af kagen med en kugle vaniljeis på og evt. dryppe siruppen fra den syltede ingefær over.
– Jeg har været uartig og spist en skive af kagen til morgenmad, men det skal man nok ikke gøre hver dag…
De våde ingredienser kommes ned i de tørre.
Dejen skal røres hurtigt sammen.
Christina
Posted at 23:20h, 10 augustDet skal jeg helt sikkert bage i weekenden, Har 2 glas syltede ingefær hjemme. 🙂
Emil
Posted at 21:00h, 08 februarGenial opskrift, intet mindre. En super kur mod en mørk vinter.
Clara
Posted at 17:22h, 04 majHvis man fryser dem som muffins, hvad skal man så gøre når de skal bruges? bare tø dem op eller varme dem i ovn? 🙂
Mira Arkin
Posted at 09:36h, 05 majJeg synes du skal gøre begge dele for et godt resultat. Brug høj varme, når du varmer dem op, så opvarmningen går hurtigt og du ikke kommer til at tørre dine muffins ud. Prøv med 225 gr. i 5-7 min. for de optøede muffins.
Line
Posted at 03:00h, 04 aprilHurra for banan-brødet. Idag skulle vi til arrangement i min datters klasse og skulle medbringe kage, så Rosa (10 år) har selv bagt – stor succes! Dejlig nem opskrift og fantastisk lækker kage!
(vi sprang godt nok over de syltede ingefær, men den smager altså også godt uden!)
Mira Arkin
Posted at 10:35h, 04 aprilFedt, Line! Hun bliver en kage-dronning 🙂
Laura
Posted at 19:42h, 08 martsHelt fantastisk! Har nu bagt den for anden gang, og succesen blev ihvert fald ikke mindre! MUMS! 🙂
Cecilie
Posted at 14:58h, 07 februarJeg har lige lavet denne opskrift, og mine bananmuffins blev fantastiske – kan varmt anbefale at putte lidt nødder i dejen 🙂
Louise
Posted at 13:05h, 27 januarJeg lavede denne opskrift i tirsdags og det var mildest talt en katastrofe. Magen til mundlort skal man lede længe efter.
Mira Arkin
Posted at 15:53h, 27 januarJeg er da ked af, du ikke brød dig om opskriften.
Marie
Posted at 00:42h, 29 martsDet var dog en ualmindeligt ubehøvlet kommentar at komme med! Det er da ikke Miras skyld, at du ikke kan finde ud af at bage! (for hvis du kunne og havde fulgt Miras opskrift ville du ikke have haft en sådan reaktion)
Manja
Posted at 23:52h, 15 januarMums, det ser godt ud!