Asparges og courgette med ricotta og mynte – og lidt om konceptet “salle”.

Asparges og courgette med ricotta og mynte – og lidt om konceptet “salle”.

Cremet ricotta med topping af lune grøntsager, dryppet med rigtig god olivenolie. Det er så simpelt og det smager så godt.

Har har i det hele taget noget med grøntsager oven på noget snask af en eller anden art. Det er noget, jeg ofte laver. Enten som en slags antipasti eller som tilbehør eller som frokostret. Fx. lavede jeg fornylig den lækreste ramsløgsmayonnaise og toppede den med kogte, marinerede gulebeder. Eller det kan være græsk yoghurt med tomater og stegte auberginer oven på. Måske med et drys dukkah. Konceptet er ligesom bare, at man smører noget cremet ud på et fad og topper det med grønt. Voila!

Jeg kendte en sød fyr, da jeg var studerende, som introducerede mig til ordet “salle”. Det er nordjysk og dækker over alt hvad der er snasket, som man kan dryppe over ting eller dyppe ting i. Det kan være en sauce, en dressing, en marinade, en creme. Og salle er en vigtig del af næsten alle retter.

Selv min mand, som virkelig ikke er fra Nordjylland, har taget udtrykket til sig. Det er meget dækkende for det, man synes man kan mangle i en ret og som hurtigt kan fikses med fx. en klat creme fraiche rørt op med chili, lidt sennep eller en god olivenolie med salt og krydderurter i. Hånden op for salle!

Den søde salle-fyr hed Jakob og der var ingen romance mellem os, så tænk ikke i de retninger. Men han var sød og mega sjov (og utroligt klog) og havde en virkelig pæn håndskrift, hvilket jeg aldrig før havde mødt en mand på min alder, der havde.

Og nu til opskriften på de dejlige grøntsager med ricotta

Asparges og courgette med ricotta og mynte

Til 4 pers.

1 bundt grønne asparges
1 courgette – gå efter en der er fast og ikke for stor
1 fed hvidløg
1 håndfuld mynte
en god sjat god olivenolie
250 g ricotta
salt og sort peber
saft af ½ citron

  1. Knæk bunden af aspargesene og skær hver asparges i tre stykker. Flæk courgetten og skær den i skiver på ca. 0,5 cm. Hak hvidløg fint. Hak mynten mindre fint.
  2. Varm en god sjat olie i en stor pande og kom asparges og courgetter i. Steg dem ved middel varme i 5-7 min, mens der vendes rundt i dem. Tilsæt det sidste minut hvidløg og krydr med salt og peber. Vend mynte i (gem lidt til pynt) og sluk varmen.
  3. Rør i ricottaen, så den bliver luftig og cremet. Bred den ud i bunden af et fad. Kom de lune grøntsager over og klem citronsaft på. Dryp med lidt mere olivenolie og drys med lidt ekstra salt og peber. Drys til sidst mynte på. Server som tilbehør til fisk eller kød. Eller sammen med sprøde crostini eller andet godt brød som en forret eller til frokost. Måske med en drink eller et gigantisk glas rosé til!

2 Comments

Post A Comment

  • Dines
    Posted at 12:33h, 14 maj Svar

    Hej Mira

    Som du nok ved, så er aspargessæsonen lige gået ind – og du må endelig til, hvis vi skal sende et par friske bundter din vej. Det er måske endda en god undskyldning for at genopleve den her opskrift. 😉

    Dbh Dines
    http://www.raavare.com

  • Julia
    Posted at 23:13h, 21 juni Svar

    Det smager rigtig godt – tak for en dejlig opskrift! Jeg tror vi kommer til at bruge ideen med ricotta i bunden plus citronsaft og olivenolie til rigtig mange grillede grøntsager i løbet af sommeren😊