Artiskokker med tomat, oliven og brousse de brebis

Artiskokker med tomat, oliven og brousse de brebis

Når jeg er i Frankrig, laver jeg ALTID noget med små artiskokker. Jeg synes, de er så delikate, og så er de så smukke, at det for mig er uimodståeligt at snuppe en buket eller to af de lilla-grønne mærkelige blomster.

Her har jeg lavet en ret, hvor artiskokkerne ligger på en bund af pisket brousse de brebis. Det er en slags korsikansk ricotta, som er lavet af fåremælk. Du kan sagtens bruge almindelig ricotta i stedet. Fåremælken gør den mere sødlig – lidt på samme måde som en bøffelmælksricotta.

På markederne og selv i supermarkedet vælter det med smukke, modne tomater. Jeg købte store oksehjertetomater i både gul og rød. De gule har det flotteste strejf af orange indvendigt, så det ligner en solnedgang. De er meget kødfulde, så jeg fjernede ikke kerner eller noget – de blev bare skåret i tern og vendt med lidt citronsaft og den fyldige olivenolie fra markedet i Antibes, som er presset af modne, sorte oliven. Det smager bare af Provence (og Italien og sikkert også Korsika, hvor jeg desværre ikke har været). Vi spiste det til forret i går, efterfulgt af grillede lammekoteletter, merguez- og chipolata pølser og ovnbagt ratatouille.

Artiskokker med tomat, oliven og brousse de brebis

4 pers.

4 små artiskokker
saft ar ½ citron eller 1 spsk eddike
1 fed hvidløg
olivenolie
salt og sort peber
2 dl vand
250 g brousse de brebis (eller ricotta)
2 gode spsk creme fraiche 38%
200 g gode kødfulde tomater
1 lille håndfuld sorte, soltørrede oliven (de rynkede, salte slags)
1 spsk citronsaft
1 håndfuld basilikun (jeg brugte en slags med bitte små blade)

  1. Skær det meste af stilken af artiskokken og skær den øverste halvdel af hovedet af. Brug kniven til at skær de yderste blade rundt om bunden af hovedet af, så du kommer ind til de bløde indre blade. Det meste af de unge artiskokker kan spises, så du skal ikke helt ind til bunden. Skræl stilken og halver artiskokken. Kom den i en skål med vand  med lidt eddike eller citronsaft i, så artiskokkerne ikke bliver brune.
  2. Hak hvidløget fint. Varm en god sjat olie i en gryde og kom artiskokkerne i sammen med hvidløg. Steg et par minutter og kom så vand ved. Sænk varmen, så det bare småbobler, og lad artiskokkerne simre under låg i 15 min. til de er møre. Lad dem køle lidt af.
  3. Pisk brousse eller ricotta sammen med creme fraiche og en anelse salt, så det bliver luftigt. Skær tomater i tern og skær kødet af oliven (du skal selvfølgelig bruge dem med sten, for de er bedst). Bland tomater og oliven sammen med citronsaft og lidt olivenolie. Krydr med salt og peber. Anret en god skefuld brousse på en tallerken og kom tomater og artiskokker oven på. Pynt med lidt basilikum.
No Comments

Post A Comment