Artiskokker med to slags tomat

Artiskokker med to slags tomat

_1090419s

Det er højsæson for forårets artiskokker lige nu. Godt nok har artiskokker flere sæsoner, alt efter type, men lige nu bugner det i hvert fald med smukke grøn-lilla artiskokker hos grønthandlere og supermarkeder hernede i Sydfrankrig.

Jeg lavede en utroligt lækker ret i går aftes af en buket unge artiskokker. De er lidt mindre og man kan spise hele dets indre, når bare man skærer de yderste blade fra først – modsat en “voksen” artiskok, hvor man ikke kan spise skægget, der sidder over artiskokkens bund – i de fine unge artiskokker, er den inderste del så blød, at det hele kan spises. 

Men der er nu stadig lidt arbejde, inden man kan spise dem. Og det har jeg intet imod. Jeg nyder at have fingrene i råvareren og være med fra starten. Jeg satte mig i vores rustikke køkken, tog en urtekniv, et skærebræt og en skål med vand og lidt eddike og så sad jeg og nørklede med artiskokkerne, mens jeg nød udsigten til oliventræet foran huset.

_1090410-copy

Min mor havde købt nogle virkelig fine soltørrede tomater på markedet i San Remo. Dem udblødte jeg i vand og brugte sammen med frisk tomat til at braisere artiskokkerne i. Vi fik vist alle lidt for meget af soltørret tomat i starten af halvfemserne, men hvis du køber dem af god kvalitet og bruger dem de rigtige steder, så kan de tilføre en fantastisk dybde til en ret – ren umamismag. Den type, min mor havde købt, er både saltet og tørret, så derfor udbløder jeg dem i vand – også for at de skal suge fugt til sig og svulme op. Jeg behøvede ikke at tilføje salt til retten, men det vil afhænge af hvor salte, de tørrede tomater er.

 

_1090416s

Artiskokker med to slags tomat
4 personer

8 unge artiskokker
1 skalotteløg
1 fed hvidløg
2 spsk olivenolie
1 glas hvidvin eller rosé
1 lille kvist rosmarin
2 tomater, skåret i tern
8 soltørrede tomater, udblødt 2 timer i vand og skåret i tern
sort peber og evt. salt
bredbladetpersille til drys

1. Skær den øverste halvdel af artiskokkens hoved af og kasser. Fjern de yderste blade, til du kommer ind til de tynde, inderblade. Brug en urtekniv til at skære bunden og det øverste af stilken fri for den yderste skal. Halver hver artiskok og kom dem med det samme i en skål med vand tilsat eddike eller citronsaft (for at artiskokkerne ikke bliver mørke af kontakten med ilt).

2. Hak skalotteløg og hvidløg fint. Varm olien i en gryde og steg løgene et par minutter ved middel varme. Tilsæt hvidløg og klargjorte artiskokker og steg det sammen et minut – hvidløget må ikke brune. Hæld vinen ved og tilsæt rosmarin, begge slags tomat og lidt peber. Sænk varmen, kom låg på og lad artiskokkerne simre i 15 min. Vend rundt i det et par gange undervejs.

3. Smag saucen til for salt. Server med lidt persille over og evt. et stænk olivenolie.

_1090437s

No Comments

Post A Comment