Apple pie med crumble top
Jeg har lige lavet denne her dejlige duftende apple pie med en sprød og snasket crumble topping. Vi får altså både en apple pie og en crumble i én opskrift. Smart, synes jeg.
Vi har et gammelt Ingrid Marie træ i haven, som giver masser af store æbler. Godt nok også en del, som får noget svamp af en art, men det tror jeg skyldes, at træet er for tæt. Så jeg må være mere aggresiv med udtyningen.
Der er trods alt stadig tonsvis af æbler på det hvert år. De bliver smukke og mørkerøde og er helt perfekte lige nu. Masser af syre-friskhed.
Der kommer jo noget væde ud af sådan nogle æbler, når de bages. Derfor kommer jeg maizena i dem, så det kan jævne sig lidt inden i tærten. Mængden af maizena kan variere lidt, alt efter hvilken type æbler, du bruger. Nogle smider bare mere væske end andre. Jeg brugte 2 spsk i min opskrift i dag, og der kunne jeg faktisk godt have brugt mere – måske en halv spsk. mere. Det sætter sig dog en del, når kagen er kølet helt af, men man vil jo også gerne have lun apple pie. I min opskrift her har jeg justeret mængden til 2½ spsk.
Som du kan se, bruger jeg en blanding af almindeligt sukker og brun farin. Egentlig ville jeg bruge lyst muscovadosukker, men det er bare aldrig til at få længere, så derfor denne 50/50 blanding.
Apple pie med crumble top
Til 6-8 pers.
Dej
210 g hvedemel
1 spsk flormelis
100 g koldt smør
1 nip salt
1/4-½ dl koldt vand
Æblefyld
5-6 æbler (600 g efter klargøring)
50 g sukker
50 g brun farin
1/4 tsk revet muskatnød
1½ tsk stødt kanel
2½ spsk maizena
Crumble
100 g hvedemel
25 g grovvalsede havregryn
25 g sukker
25 g brun farin
½ tsk stødt kanel
100 g smør, smeltet
Desuden: ½ æg til pensling + evt. flormelis til pynt
- Til dej blandes mel, flormelis og salt. Skær smørret i tern og smuldr det ud i melblandingen med fingrene til smørret er nuldret i småstykker. Saml hurtigt dejen med lidt koldt vand, uden at ælte den. Jo mindre du rører dejen, jo mere crumbly og flaget bliver den – det vil vi gerne have. Form dejen til en flad disk og pak den ind i plastfolie. Lad den hvile 30 min. i køleskabet.
- Rul dejen ud og beklæd en dyb tærteform med den – jeg bruger en amerikansk pie dish af aluminium. Stil den i køleskabet, mens du klargør resten. Afkølingen hindrer at dejen krymper under bagning.
- Skræl æblerne og skær dem i grove tern. Kom dem i en skål og bland dem med begge slags sukker, muskatnød, kanel og maizena.
- Til crumble blandes hvedemel med havregry, begge slags sukker og kanel. Kom det smeltede smør i og bland det til en smuldret dej.
- Hæld æblefyldet i tærtebunden og pensl kanten med æg og kom crumblen over æblerne. Bag tærten ved 175ºC (170ºC varmluft) i ca. 30 min. Drys evt. med flormelis ved servering.
Mette Tranholm
Posted at 15:48h, 04 oktoberMums den er god. Lavede en med brombær og en glutenfri med hindbær. Hindbær var klart favoritten. 😊
Mira Arkin
Posted at 16:33h, 04 oktoberMums! Altså hindbær sammen med æbler? Lyder friskt og lækkert. 🥰
Mette Tranholm
Posted at 15:47h, 04 oktoberMums den er god. Lavede en med brombær og en glutenfri med hindbær. Hindbær var klart favoritten😊
Mette Tranholm Frøst
Posted at 16:19h, 02 oktoberMira – bliver det mærkeligt at komme brombær i også?:-)
Mira Arkin
Posted at 16:31h, 02 oktoberHej søde Mette.
Nej, det er en mega god idé. Det var jeg selv på vej til at gøre. Bliver vildt godt 👌🏼
Møs fra mig