Anmeldelser: Alle Tiders Karoline og Lokal Kærlighed – en kødbog
I min generation voksede vi op med med de små opskrifthæfter fra Karolines Køkken. Jeg har før skrevet om den tilknytning, mange danskere har til Karolinebøgerne, og nu fejres 50 året for oprettelsen af Karolines Køkken med udgivelsen af en stor kogebog, Alle Tiders Karoline.
Bogen er en rigtig allround kogebog med opskrifter på både bagværk, desserter, fisk, supper, salater og særlige kategorier som Ren Retro med retter som rabarber trifli og citronfromage, et afsnit om varme drikke, et kartoffelafsnit, et juleafsnit og et særligt afsnit, hvor forskellige kokke laver deres genfortolkninger over de gamle Karolineretter.
Kogebogen kommer altså godt omkring det meste, og alle retter er fantasifulde og inspirerende med god brug af danske og sæsonprægede råvarer som hornfisk, rodfrugter og sommerfrugt. Stylingen af retterne og billederne er flotte. Det er Kille Enna, der har stået for den del, og det har hun gjort godt, selv om det desværre ser ud til at nogle af billederne er kikset lidt i farvekalibreringen under trykning, men det er nok kun nørdede foto-interesserede, som lægger mærke til det.
Eneste negative punkter er, at der ikke er et register, man kan slå op i – det irriterer mig grænseløst, når kogebøger ikke har registre! Særligt når det gælder store allround kogebøger med rigtig mange opskrifter. Og så er juleafsnittet lidt for kort. Når nu man laver et juleafsnit, så bør man gå hele vejen og komme omkring de mest nødvendige opskrifter.
Men bottom line: En god allround kogebog, der kan give inspiration til lidt anderledes retter, end dem du plejer at lave.
Alle Tiders Karoline
308 sider
Arla Karolines Køkken
kr. 249,-
Så har vi en kærlighedssag. Nemlig kærligheden til kød fra de gode mennesker fra Nose2Tail i Kødbyen – en bæredygtig restaurant, hvor de bruger alt fra dyret – fra nose to tail. Som de skriver i indledningen: “Vi har serveret 17.023 Fernet shots, 76 hele grise, 133 ænder, 47 lam og 2 kalve.” Det siger meget om, hvad Nose2Tail er for et sted, og jeg er personlig ret vild med det. Det kan du læse om her.
Kogebogen er inddelt efter udskæringer – fra flere dyr. Så i afsnittet Hoved og Hals er der f.eks. både opskrifter på lammetunger, griseører, andehals og selvfølgelig hele grisehoveder. Det hele fra dyret bliver brugt, og Nose2Tail hjælper os med at være knap så fremmedgjorte over det faktum, at det kød vi spiser rent faktisk stammer fra et dyr, der har været levende. For dem er det vigtigt, at dyret har haft et godt og værdigt liv, og at man respekterer, at det har givet sit liv for at vi kan spise, ved at så også bruge hele dyret og ikke kun brystet eller fileten.
Bogen er fuld af gode, enkle opskrifter for kødelskere. Billederne er taget af Stine Christiansen fra Skovdal & Skovdal, og det har hun gjort rigtig godt. På trods af, at der heller ikke her er et rigtigt register, er det en rigtig fin kogebog med hjerte bag – og i :-).
Lokal Kærlighed – Nose2Tail
143 sider
Forlaget Madwork
kr. 250,- ex. fragt. Kan købes direkte fra forlaget ved henvendelse på salg@madwork.dk
No Comments