Abrikostærte og lidt brok over udvalget i danske butikker

Abrikostærte og lidt brok over udvalget i danske butikker

Abrikostærte

Abrikoser er så søde og nuttede med deres bløde, let dunede skind, som man kan kæle for. De skal selvfølgelig være modne, dvs. ikke for faste, men heller ikke splattede og så skal de dufte sødt af abrikos. Hvis de ikke dufter af noget, er de ikke noget ved. Smagen af stenfrugter bliver intensiveret ved opvarmning, så denne tærte dufter helt vildt af abrikos, når den kommer ud af ovnen. En dejlig sensommerkage.

Mandelmel – hvorfor skal det være så svært?

Jeg laver en frangipane til denne tærte. Frangipane er en mandelmasse man bruger til forskellige kager, som laves af mandelmel eller nogle gange marcipan.
Her i Frankrig, hvor jeg er heldigvis holder ferie mindst en gang om året, kan man købe mandelmel i almindelige supermarkeder. Jeg ved af erfaring, at det kan være svært at finde i Danmark, hvilket er ekstremt irriterende, da det er et dejligt produkt at bage med. Man kan være heldig at finde det i helsekostbutikker eller i andre specialbutikker, men ofte vil det være ret dyrt. I København kan du købe det i det italienske supermarked, Supermarco. Du kan lave det selv ved at kværne mandlerne helt fint i en foodprocessor eller kaffekværn. Du må selv om, om du gider smutte mandlerne. Hvis du ikke gider, får du bare et mørkere og lidt grovere mandelmel, men det smager fint. Men hvis en indkøbschef for Dansk Supermarked eller Coop læser det her, så please – få mandelmel på hylderne!

Butterdej – med eller uden butter

Tærten på billederne har jeg lavet med en købt butterdej, hvilket fungerer fint; især hvis man kan skaffe butterdej lavet på smør fremfor vegetabilsk fedtstof, hvilket heller ikke er til at finde i Danmark, men er helt almindeligt i Frankrig. Hvorfor? Så meget dyrere kan et produkt lavet på smør (som vi jo producerer meget af i Danmark) vel heller ikke være? Hvorfor må vi ikke få kvalitetsprodukter i Danmark? Men altså. Du kan sagtens bruge en købedej, og ellers kan en mørdej hurtig bikses sammen – se opskriften nederst.

Abrikostærte med frangipane

1 rund tærtebund af enten mørdej* eller butterdej
12-14 abrikoser (du kan også bruge nektariner eller ferskner i både, i så fald skal du bruge ca. 6 stk.)
75 g. mandelmel
75 g. blødt smør
1 æg
4 + 1 spsk. sukker
½ tsk. vanillesukker

1. Til frangipane piskes smør, æg, 4 spsk. sukker, mandelmel og vanillesukker sammen.

2. Beklæd en tærteform med en diameter på ca. 30 cm – helst af metal, da det giver en sprødere bund – med dejen. Skær overskydende dej fra og fold kanten ind, så den ikke stikker ud over kanten. Prik dejen over det hele med en gaffel.

3. Smør frangipane-massen ud i bunden af tærten. Del abrikoserne, fjern sten og stilk og læg i tærten med skærefladen opad. Drys med 1 spsk. sukker.

4. Bag tærten på en rist midt i ovnen ved 200 gr. i 30-40 minutter, til dejen og frangipanen er gylden. Drej tærten halvvejs under bagning for at sikre en jævn tilberedning.

Lad tærten køle lidt af inden den spises, enten som den er eller med crème fraîche, vanilleis eller flødeskum.

* Hvis du selv laver mørdej, kan du bruge denne opskrift:

Mørdej:
150 g. mel
75 g. saltet koldt smør i tern
½ -dl. iskoldt vand

1. Fordel det kolde smør i melet til det ligner grove havregryn eller grov rasp. Dette kan også gøres med blitz-funktionen i en food processor.

2. Saml dejen med lidt iskoldt vand og tryk dejen sammen til en flad kugle. Den skal ikke æltes – bare samles hurtigt. Pak den ind i plasticfolie og stil på køl i mindst 30 minutter inden den rulles ud i en stor cirkel, der passer med den form, du bruger.

20 Comments

Post A Comment

  • Andrea
    Posted at 16:52h, 02 august Svar

    Hej mira,

    Brugte en form på 30cm som anbefalet, men der var ikke mørdej nok – til trods for at jeg rullede den ekstremt tyndt. Brugte du selv butterdej til opskriften?

    • Mira Arkin
      Posted at 09:57h, 03 august Svar

      Hej Andrea, jeg kan ikke huske hvad jeg brugte den gang, desværre.

  • _Berit
    Posted at 08:10h, 23 august Svar

    mandelmel fås i coop i små poser

  • annette
    Posted at 10:21h, 29 november Svar

    Hvis I kører igennem Tyskland eller bare til grænsen, så gå i november måned i en tysk ALDI og køb 100 g frisk mandelmel til 55 Cent (svarer til ca. 4 d.kr.), d.v.s. en kilopris på 40 d.kr. Den pris er svær at slå og kvaliteten er god!
    Hilsen Annette

  • Marianne
    Posted at 21:17h, 27 september Svar

    Kære Mira og alle andre mandelelskere

    Vi har selv i årevis haft svært ved at købe mandelmel, og sælger det nu selv via mandlen.dk. Det er landets billigste økologiske mandelmel (fransk) – bor man omkring København kan man også komme forbi og hente det efter aftale. Kh Marianne/mandlen.dk

    • Mira Arkin
      Posted at 21:21h, 27 september Svar

      Tak for tippet, Marianne, og for at tage action og gøre noget ved problemet!

  • Stine
    Posted at 23:17h, 26 august Svar

    Var åbenbart herinde jeg skulle have læst inden jeg brugte en hel dag på at lede efter mandelmel – som jeg ikke fandt. Var ellers både i Mad & Vin og Irma. I Irma fik jeg at vide, at det havde de kun til jul. I Mad & Vin gloede de bare mærkeligt på mig. Måtte til sidst lave mit eget (og nej – jeg gad ikke smutte mandlerne).

    Så hørt! Og suuuper lækker kage!

    Stine

  • Blommetæte « Spis op!
    Posted at 23:04h, 22 august Svar

    […] Denne tærte har kostet mig et vipsebid og en hævet pegefinger. Men heldigvis – mad smager bedre, når man har kæmpet for den. Menneske mod natur – jagt, fiskeri, blommeplukning. Tror pokker den bed fra sig, når jeg ville omdanne dens orgie til tærtefyld. Men sådan blev det. Inspirationen kom fra denne blog. […]

  • Lise
    Posted at 20:31h, 15 august Svar

    Jeg er vild med abrikoser og tærten ser bare superlækker ud! Jeg vil teste den på nogle kollegaer i morgen, og hvis det falder godt ud vil jeg lave den igen i næste uge, hvor familien får besøg fra udlandet…

    Jeg køber mandelmel til kr. 90 for et kilo hos min lokale grønthandler, Moughal FoodStore, på Vesterbrogade 108. Der er godt nok indisk og ikke fransk, men man skal jo ikke tale med det. 🙂

    • Mira Arkin
      Posted at 09:44h, 16 august Svar

      Det var et super godt tip til os Københavnere, Lise. Jeg kender godt butikken.

  • Mette
    Posted at 13:57h, 13 august Svar

    Hej Mira

    Martin og mig har bryllupsdag og da vi egentlig bare venter på fødsel skal vi ingen ting. Bager istedet abrikostærte, men da pigerne har spist en del af abrikoserne bliver det i kombi med kirsebær, håber det bliver godt – og vi vil have is til!
    Kram fra Mette

    • Mira Arkin
      Posted at 17:45h, 13 august Svar

      Juhuu, tillykke til jer begge to! Glæder mig til at høre om kagen (tror den smager rigtig godt med kirsebær i) og til at høre glædelige nyheder om en lillebror snart 🙂 Møs fra Mira

      • Mette
        Posted at 20:52h, 15 august Svar

        Den var super god. Brugte altså Camilla Plums mørdej, da hun bruger flormeleis i den og jeg var bange for at kagen ikke var sød nok. Det lyder måske lidt sukkergrisagtigt, men det er jeg jo også.

        Kram

  • Sara
    Posted at 23:40h, 31 juli Svar

    Hej Mira
    Med det samme jeg så din abrikostærte, fik jeg lyst til at lave den, og det blev en stor succes – smuk, sød og smagfuld! Selv om jeg måtte i 4 butikker, før jeg fandt mandelmel, var det besværet værd – men næste gang maler jeg de mandler selv 🙂
    Tak for opskriften!
    Kh. Sara

  • Pia
    Posted at 15:44h, 30 juli Svar

    Hej Mira.
    Nu har jeg ikke lige checket, hvilken landsdel, du bor i – men mandelmel kan også købes i alle grænsebutikkerne – så der henter jeg mit, når vi er der cirka 3 gange om året. :o)

    Tak for inspirerende opskrifter og tips.

  • Merete Møller
    Posted at 11:41h, 28 juli Svar

    Jeg kan godt forstå at du sukker over maglende udbud af varer i DK. Var det ikke en ide nu du er i Frankrig at undersøge mulighederne for at åbne et Carrefour i DK – ville det ikke være fantastisk? :O))

    • Mira Haaning Arkin
      Posted at 19:14h, 30 juli Svar

      Jo, Merete, dét ville være fedt! Jeg læste for nogle år siden – 5-8 år? – at nu ville Carrefour til at udvide til bl.a. Danmark, hvilket jeg selvfølgelig blev voldsomt begejstret over. Men jeg hørte aldrig videre til sagen. Og hvis de endelig åbnede, ville det nok være med lidt andre varer på hylderne end i Frankrig.
      Danskere er jo ikke meget for at betale for kvalitet. Lad os håbe det langsomt ændrer sig. Så længe os mad-elskere husker at købe ind af den gode kvalitet, når den er der, så kommer der ligeså stille et større og større udvalg.

      KH. Mira

  • Anne au Chocolat
    Posted at 20:52h, 26 juli Svar

    Jeg er helt helt enig, Mira. Det er for dårligt, at man næsten ikke kan få mandelmel herhjemme. Derfor bliver man nødt til at slæbe en masse med hjem – det gør jeg næsten altid da jeg ikke bryder mig specielt om at smutte mandler!
    Ps. hvor er den smuk din tærte 🙂
    Bisous!!!

  • Camilla
    Posted at 14:27h, 26 juli Svar

    ..Mira, jeg er fuldstændig enig – hvorfor er det så svært at få fat på mandelmel i Danmark!? Jeg er selv flittig bruger af mandelmel og har tidligere købt 5 kg (!!!) hjem til eget brug gennem en leverandør på nettet, men ellers er det kun Irma og Mad & Vin som forhandler det til ca. 40,- for 100 gram. Jeg køber det altid med hjem, når jeg er i London, og i sidste uge fandt jeg det så også da jeg var i Paris (fik købt ikke mindre end 10 poser med hjem af både mandelmel og hasselnøddemel 🙂 Jeg sender hermed den samme bøn videre til Dansk Supermarked og Coop – tak! – og tak for en inspirerende blog!

  • Ivan K
    Posted at 11:07h, 26 juli Svar

    …jeg syn´s at det er fint du brokker dig, nogle gange føler jeg at jeg er den eneste madblogger der gør det; tak 😉

    Ivan K