Spicyness fra det sydligste Italien – sådan bruger du ‘nduja
Måske husker du, at jeg i sommer var til en middag med calabriske specialiteter. Calabrien er Italiens støvlespids – helt ude ved snuden – og i øvrigt tak fordi Berlusconi nu er trådt af – jeg kommer ikke til at savne hans spray-on hår.
Men tilbage til Calabrien. Det er et sted, jeg gerne vil besøge en gang. Jeg elsker det simple, rustikke syditalienske køkken.
Til den omtalte middag i sommer smagte jeg for første gang den calabriske specialitet, ‘nduja. Jeg ved godt, det ikke er noget, der er let at finde i Danmark, men skulle du nu støde på en pølse med den spicy, smørbare salami, eller et glas, for det kommer de også i, så er her et tip til, hvad du kan stille op med den stærke sag. Altså udover at smøre den på sprøde crostini.
Sådan her kan en ‘nduja se ud. Det er en fedtet pølle, som man skraber ud af – lige som en danske leverpølse. Som sagt fås det også på glas.
Jeg lavede en lynhurtig pastaret med lidt ‘nduja, en dåse tomat og god spaghetti. Og selvfølgelig en ordentlig røvfuld parmesan. Jeg håber, du kan fornemme spaghettiens lækkerhed – det kan du nok, hvis du ligesom mig har et stærkt følelsesmæssigt bånd til spaghetti. Pas på med at bruge for meget af ‘ndujaen – den er røvstærk!
Spaghetti med ‘nduja
4 personer
400 g spaghetti af god kvalitet – jeg bruger ofte De Cecco der er dejligt tyk
4 spsk ‘nduja – kan du ikke skaffe ‘nduja, så prøv med fyldet fra rå chorizo – dem kan man få i Irma
1 ½ dåse flåede tomater – helst san marzano
1 spsk sukker
salt
masser af friskrevet parmesan
1. Sæt en gryde vand over til pasta. Salt det godt – mindst 1 spsk groft salt. Kog pastaen al dente, og husk at pastaen bliver ved med at tilberede en smule efter du hælder den over i sigten, så sørg for at koge den så der virkelig er bid i.
2. Varm en pande op og kom ‘nduja i. Steg den et par minutter og tilsæt så tomaterne og sukker. Lad saucen koge lidt ind, mens pastaen koger. Smag til med salt.
3. Bland den friskkogte pasta med saucen og server straks med parmesan.
Margrethe R.
Posted at 09:37h, 19 novemberDer må være flere versioner af nduja. Jeg fulgte denne opskrift med nduja købt i Torvehallerne. Det var uspiseligt stærkt – og vi er ellers ikke pivede. Anbefaling: Smag på det, inden du ukritisk putter 4 spsk i lidt tomater :-).
Lene Harbo Frandsen
Posted at 22:04h, 04 marts‘Nduja har jeg aldrig smagt, men Calabrien har jeg besøgt flere gange – det kan anbefales!
karen
Posted at 13:26h, 04 martsHej
Har nogen fundet ud af, hvor nduja kan købes??
VH Karen
Christian
Posted at 15:22h, 25 novemberJeg lavede opskriften i går og den var rigtig god! Den kan jeg anbefale.
Mira Arkin
Posted at 15:27h, 25 novemberDejligt – kunne du skaffe ‘nduja, og i så fald hvor?
Tina Dyrbye
Posted at 10:50h, 23 januarHvis du bor nær Svendborg har Appetito – din italienske købmand den
Jesper
Posted at 22:20h, 16 novemberHar aldrig hørt om Nduja før, men det ser interessant ud. Og at man kan bruge den i en pasta ret gør det jo ikke værre.
Stephanie
Posted at 14:56h, 15 novemberUh det ser lækkert ud. Vidste ikke, at man kan købe san marzano dåsetomater, men det vil jeg meget gerne prøve. Hvor køber du dem henne? Og er der stor smagsforskel?
Mira Arkin
Posted at 19:45h, 15 novemberJo, det er den bedste slags. Jeg køber mine i Supermarco. De er mere fyldige og sødere i smagen. Mere intense.
Daniel
Posted at 10:31h, 15 novemberHej Mira, den ser rigtigt lækker ud, kender du nogle steder i Kbh der sælger den? Supermarco etc? 🙂
Mira Arkin
Posted at 19:44h, 15 novemberJeg er endnu ikke stødt på den, men Supermarco var da et godt sted at starte.