10 ting du kan forberede inden juleaften

10 ting du kan forberede inden juleaften

En sød læser spurgte, om jeg kunne dele med jer, hvad jeg gør af forberedelser inden juleaften for ligesom at være lidt på forkant. Det var et super godt forslag. Jeg prøver nemlig at lave en del på forhånd, så der ikke er alt for meget arbejde selve juleaftensdag- og aften.

Her får I min liste over 10 ting, man kan gøre klar på forhånd i dagene op til juleaften. Selvfølgelig baseret på hvad vi selv spiser juleaften…

10 ting du kan forberede inden juleaften

 1. Fond. Man behøver ikke lave fond på forhånd, men da vi gerne vil have MEGET sauce, plejer jeg at koge fond på et ande- eller kyllingeskrog i ugerne op til jul. Nu er jeg jo sådan en bloggertype og laver en hel del ænder lang tid før det er jul for resten af verden. Så gemmer jeg skroget og koger fond på det. Bare op i en gryde med et løg og en gulerod og så koge løs i et par timer og koge det ind til ca. en halv liter. Jeg kommer det i en frysepose og gemmer det i fryseren. Den tilsætter jeg så stegeskyen, der kommer ud af fugl og flæsk på selve dagen, når saucen skal laves færdigt.
 2. Cranberry sauce. 3-4 dage før juleaften laver jeg cranberry sauce, som vi altid får til and eller gås. Min mor er jo amerikaner, så det er hun vant til at få til kalkun juleaften. Vi gider så ikke kalkun, men laver i stedet and eller gås (og i år også flæskesteg). Den kan sagtens stå i et par uger, så lav den endelig i god tid.
 3. Kirsebærsauce. Vi har plukket kirsebær i sommer  og gemt den i fryseren. Dem tager jeg ud af fryseren og laver kirsebærsauce af. Dette gør jeg 3-4 dage før juleaften. Det kan sikkert også gøres endnu tidligere. I år vil jeg komme lidt Amaretto i.
 4. Stryge og pudse. Juleaften skal der stadses op. Den fine hørdug fra min mormor blev vasket og rullet efter sidste juleaften og er klar, men jeg skal stryge servietter og det gør jeg 3-4 dage før, for det gider jeg ikke døje med d. 24. december. Sølvtøj får også lige en gennemgang – noget af det skal pudses. Tænk hvis Dronningen kom forbi!!!
 5. Indkøb. Jeg købte alt ind i går d. 20. dec. Så kunne jeg gøre det uden børn og være lidt mere effektiv. Inden jeg kørte afsted lagde jeg en plan for hvad vi skal spise d. 23, 24, 25 og 26. dec. og har så købt ind derefter. Vil I vide, hvad vi skal spise? Det er ikke så julet, for jeg har sådan set nok i juleaftens julemad.
  • 23. dec: Jeg laver kyllingebryst saltimboca, hvor jeg banker kyllingebrysterne flade og steger dem med et stykke parmaskinke og lidt salvie. Dertil fennikelgratin. Til dessert spiser vi varm Mont d’Or ost bagt med lidt timian, hvidløg og en sjat hvidvin.
  • 24. dec: Foie gras hapsere og champagne. Gås med brød-salviestuffing, italiano flæskesteg, rødkål med kirsebærvin, sauce, cranberry sauce, hvide og brunede kartofler. Risalamande med hjemmelavet kirsebærsauce.
  • 25. dec. Julefrokost med kryddersild, rejer med mayonnaise og dild, hjemmelavede panerede rødspættefileter med remoulade, flæskesteg og rødkål (rester fra dagen før), svinemørbradsbøffer med svampe à la crème (måske med morkler, hvis jeg har nogen tørrede). Risalamande rester. Om aftenen er vi nok ikke så sultne, men jeg har købt en masse lækre danske, franske og italienske oste, som vi skal spise (Gnalling (DK), Tebstrub gedeost med fennikel (DK), La Tur (IT), Comté 24 mdr. (FR), Langres (FR)
  • 26. dec. Côte de boeuf eller entrecôte med bèarnaise, grønne bønner og verdens bedste blomkål.
 6. Gåsen tøes op. 3 dage før juleaften (i dag) tager jeg gåsen ud af fryseren og lader den tø langsomt op i køleskabet.
 7. Rødkål. 1-2 dage før juleaften laver jeg rødkål. Der er fyldt i køleskabet, så jeg lader den stå i en gryde uden for på terrassen: Så er den klar til at varme op direkte ind fra terrassen på juleaften.
 8. Italiano flæskesteg. 1 dag før juleaften prepper jeg flæskestegen, så den er lige til at poppe i ovnen d. 24. om eftermiddagen. Husk at tage den ud af køleskabet et par timer før, den skal i ovnen. Jeg salter også gåsen.
 9. Risalamande. 1-2 dage før juleaften laver jeg risengrød til risalamande. Her kan man også smutte mandlerne.
 10. Juleaftensdag om morgenen. Jeg starter med at drikke kaffe og regne ud, hvad tid gås og flæskesteg skal i ovnen. Jeg har to ovne, så det letter lidt på det. Ellers har jeg også overvejet at lave flæskestegn i grillen i år. Om morgenen laver jeg risalamanden færdig, Jeg skræller kartofler, laver fyld klar til gåsen. Sørger for at tage gås og flæskesteg ud af kølekabet et par timer, før de skal i ovnen.

Resten laver jeg i løbet af dagen. Laver brunede kartofler (i god tid – de skal stå og simre en halv times tid i karamellen og så kan du slukke og bare varme dem op i panden, når de skal spises). Dækker bord (det kan vi så ikke i ret god tid, da mine unger laver ballade). Gås og flæskesteg bliver timet, så de er færdige til middagen – jeg laver dem ikke på forhånd, da jeg ikke er tilhænger af genopvarmning. Saucen bliver lavet lige inden vi går til bords, for jeg skal bruge det lækre snask fra bunden af bradepanden fra gåsen og flæskestegen. Men det er altså ikke så svært at lave en sauce. Peter bliver sat til at finde vin – måske skal nogle af flaskerne rejses op og bundfælde et par dage, før juleaften. Og champagnen skal på køl. Min mor går og rydder op efter mig undervejs i køkkenet. Min far laver ikke så meget. Måske sætter vi ham til at afkalke espressomaskinen eller noget andet husligt.

Det var min liste – I gør sikkert stort set det samme, men måske kan den inspirere nogle af jeg alligevel. Jeg ønsker jeg alle en dejlig jul. JULEKRAMMER!!!

8 Comments

Post A Comment

 • Poul Olesen
  Posted at 11:12h, 23 december Svar

  Vi skiller gåsen ad. Lår laves i bradepande med krydderurter ved lav varme i nogle timer. Til sidst en tur under grillen, så skindet bliver sprødt. Brysterne brunes på panden og derefter kort tid i ovnen så de er rosa/røde. Skroget går til fond. Meget let at time med de forskellige andre gøremål juleaften.

  Med venlig hilsen Poul

 • Dina Damlund
  Posted at 19:51h, 21 december Svar

  Super indlæg. Vi skal ud til jul så jeg er mere optaget af nytårsmenuen allerede. Uha det er svært🤔
  Rigtig god jul og lige et: jeg er vild med din blog😊

 • Lene Harbo Frandsen
  Posted at 19:02h, 21 december Svar

  Det lyder vel godt med fennikelgratin. Hvordan laver du den?

  • Mira Arkin
   Posted at 14:36h, 23 december Svar

   Hej Lene,
   Jeg skærer fennikel i 0,5 cm skiver, forkoger dem i letsaltet vand i 10 min, sigter vandet fra. Vender dem med creme fraiche 38%, salt, peber og lidt muskat. Drysser ost over, fx parmesan og gruyere eller noget andet. Bager i 20-30 min. ved 200 gr 🙂

 • Mette Sørensen
  Posted at 16:57h, 21 december Svar

  Hils dine skønne forældre. Glædelig jul til jer

  • Mira Arkin
   Posted at 17:15h, 21 december Svar

   Tak Mette og glædelig jul til dig og dine 😘

 • Julia
  Posted at 15:06h, 21 december Svar

  Tusind tak! Der var mig der spurgte 😊 Det er så dejligt at få inspiration til at der er så mange ting der kan laves på forhånd! 😊 Jeg har klaret næsten alle indkøbene og så skal jeg da bare i gang 💪🏼

  • Mira Arkin
   Posted at 15:14h, 21 december Svar

   Og tak til dig for et super godt forslag 😘