Ølle Pølle Prag

Ølle Pølle Prag

Prag Josefov

Vi er taget af sted på sommerferie, og den går som sædvanlig mod min families hus i Tourrettes sur Loup i Sydfrankrig. Men det er jo kedeligt altid at tage det samme sted hen, så vi lægger hvert år en rute ned og op, som tager os forbi en masse steder.

I år vil vi gerne se på vine i Østrig, og derfor er vi kommet længere øst over, end normalt, og faktisk kom vi lige forbi Prag, så her er vi nu. 

Vi bor i den gade, du kan se på det øverste billede. Vi har lejet en lille lejlighed. Den ligger i bygningen overfor tårnet, hvor hjørnet er rundet. Det er os på 4. sal :-). Det ligger lige midt mellem det gamle jødiske kvarter Josefov og den gamle bydel, Stare Mesto, og her er ret posh og lækkert. Bag vores bygning ligger en ældgammel jødisk kirkegård.

Rødby-Puttgarten

Vi tog færgen Rødby-Puttgarten til Tyskland. Sidst vi tog færgen, fik jeg krise over at være der – jeg syntes færger er ret deprimerende. Men denne færge var ligesom shinet lidt op. Vi sad i cafeteriet i spidsen af færgen med super udsigt, så det var faktisk et ganske fint lille pitstop. Og så kan man også spise – det kan jeg jo godt lide…

Rødby-Puttgarten

Peter fik vaske ægte færgemad: fiskefilet med fritter og remoulade. Jeg sagde “Aj, jeg skal bare have sådan en lille frisk frugtsalat og en kop kaffe”. Og det købte jeg også, som du kan se. Men typisk pige, spiste jeg halvdelen af Peters fritter…Sorry, Peter.

Prag

Det er min første gang i Prag og jeg er helt blæst væk over hvor smuk byen er. Køreturen fra Tyskland gennem Tjekkiet var ikke imponerende – alt så så smadret ud. Men Prag er vidunderligt smuk med masser af gamle, velholdte bygninger. Her er det et kig fra den gamle rådhusplads, Starometske Namesti (jeg dropper altså at skrive alle de sjove tegn, de har over bogstaverne på tjekkisk).

Her tog vi en pause og fik en snack på en af de halvdyre caféer.

En iskold Budvar og lidt skinke og brød. Skinken kom med mild sennep og friskrevet peberrod. Dertil brød med lidt kommen i, hvilket jeg hader, men det er ok, når det er i små mængder. Brødet mindede mig om det brød, vi fik sandwich i hos min mormor og oldemor – og de kom også fra russiske og tyske jødiske familier (som var emigreret til USA), så det hænger nok sammen. Skinken var kogt og letrøget.

 

Lokal Prag

Om aftenen gik vi rundt i Josefov og spiste på Lokal – en moderne restaurant indrettet i klassisk øl-hal stil, bare med et moderne tvist.

Her går man efter at lave klassisk tjekkisk mad med ordentlige råvarer. Det er et kæmpe sted med plads til 200-300 mennesker. I den forreste del af restauranten må man ryge (og det var selvfølgelig der, der var mest gang i den). Vi satte os pænt i ikke-ryger afdelingen og fik straks en dejlig kold Urquell fra de store fade, de har liggende i lokalet.

Lokal Prag

Urquell smager bare bedst på fad og i 30 grader er det bare toppen med en pisse kold bajer. Aahhhhh!

Lokal Prag

Vi fik lidt pøller som appetizer. De her skulle være spicy, men det var de nu ikke. En kogt pølse på svinekød, som var grovhakket og dejlig og alt hvad en pølse skal være. Serveret med sennep og peberrod. Den havde nu smagt bedre hvis den havde været grillet eller stegt.

Lokal Prag

Den anden pølse hapser var salami fra Dolejski familien (tilsyneladende nogen, der er kendte for deres pølser). Det var en slags bierwurst/kødpølse, som blev serveret med eddike og løg. Den smagte fint, men ikke videre ophidsende. Igen kom det med det klassiske kommenbrød.

Lokal Prag

Vores hovedret var paneret svine schnitzel, smørstegt, serveret med grov kartoffelmos med stegte løg i, som havde smagt fantastisk, hvis der bare ikke havde været 1 ton kommen i. Her blev kommensmagen så dominerende, at man ikke rigtig kunne smage andet. Og så hader jeg altså kommen. Øv. For jeg tror virkelig det var en lækker mos med masser af smør i. Og dejlig idé at røre stegte løg i mosen. Schnitzlen var saftig og smagte godt af den grove, sprøde panering.

Det er – som du kan se – meget simpel mad. Men det passer afsindigt godt til øl, og det er jo noget de er kendte for i Tjekkiet. Nu vil vi bevæge os ud til Karlsbroen og turiste den i Prag.

Spændende, hvor vi skal spise i aften…

 

5 Comments

Post A Comment

 • Helge Schjørring
  Posted at 13:21h, 23 januar Svar

  Hej Mira Nu er dit indlæg seks år gammelt, men det dukkede alligevel op i søgninger. Det er også fint og præcist skrevet om Lokál. Nåede du at smage andre typiske retter – eller nogle desserter? Mit ene ærinde var at rose din generelt velskrevne blog og altså dette indlæg, for det andet vil jeg udfordre dig. Hvis du kommer til Prag igen, byder min kollega og jeg gerne på suppe, pølser og andre forretter, peberkager, and med kål og lagkager med meget mere. Vi garanterer du kan undgå retter med kommen og forklaringer på dansk.
  B.h. Helge (i Prag)

 • Prag
  Posted at 15:49h, 26 marts Svar

  Fine billeder – er helt enig; Prag er en utrolig smuk by 🙂

 • Jacob D
  Posted at 13:45h, 03 august Svar

  Jag kan godt lide pølser

 • Jan
  Posted at 13:09h, 14 juli Svar

  Kogte pøller – se DET er en appetizer! Fortsat god tur!

 • karina
  Posted at 18:43h, 12 juli Svar

  Det er simpelthen så hyggelig at følge med i jeres rejser. Jeg har virkelig lyst til en meget stor og kold fadøl med dejlige tjekkiske pølser:-) Glæder mig til at høre mere fra turen