Æble Strudel

Æble Strudel

IMG_2679

Det bugner med fantastiske danske æbler i haverne og butikkerne lige nu, og der så mange ting man kan bruge æbler til – både i det salte og det søde køkken.
Sidste efterår var jeg på besøg hos mine forældre og efter en lang tur i skoven med nogle venner, hvor vi plukkede en masse svampe, kom vi hjem med røde kinder til friskbagt, kanelduftende æble strudel, som min mor havde lavet. Jeg har forsøgt at efterligne hendes meget vellykkede kage her.

Æble Strudel
3 ark fillo dej
5-6 æbler, eller 600 g. når de er skrællet og skåret i stykker
½ dl. mørk rom
50 g. sultanas (lyse rosiner)
1 spsk. citronsaft
5 spsk. muscovadosukker
5 spsk. rasp
1 tsk. kanel
50 g. grofthakkede valnødder
50 g. smør
2 spsk. alm. sukker (til drys mellem fillo-arkene)
kanelsukker til drys lavet af 2 tsk. sukker med ½ tsk. kanel

Æblerne skrælles og befries for kernehus. Skær æblerne i små stykker på ca. 1½ x 1½ cm. Kom dem i en stor skål og dryp citronsaft og rom udover. Bland sultanas, muscovadosukker, rasp, kanel og hakkede valnødder i.
Smelt smørret.
På et stort skærebræt eller et rent køkkenbord lægges 1 ark fillodej ud og pensles med smør. Drys med lidt sukker. Læg endnu et ark og gentag og læg så det sidste ark på og pensel med smør. Bland 2 spsk. af det smeltede smør i æblerne og gem resten af smørret til at pensle strudlen med til sidst.
Fordel æbleblandingen i et jævnt lag på fillo-arket. Lad 4 cm. være fri i kanten hele vejen rundt. Start så i den brede ende og rul forsigtigt kagen sammen som en roulade på den lange led og fold enderne ind under. Læg kagen med samlingen nedad på en bageplade med bagepapir. Pensel med det sidste smør og drys med kanelsukker.
Bag kagen i en 200 grader varm ovn i ca. 30 minutter til den er gylden og æblerne er møre.

Servér med flødskum til. Husk: denne kage bør spises samme dag den er bagt, da filodejen bliver kedelig dagen efter.

Bonus-info: Fillo dej er papirstynde plader af dej uden gær, som bliver helt sprødt når det bages. Det kan købes frossent i de fleste supermarkeder. Følg pakkens instruktion om optøning før brug.

1Comment

Post A Comment

  • Åse Nørgård
    Posted at 09:57h, 30 september Svar

    Jeg har smagt den af bagt af Miras egen hånd og den kan virkelig anbefales, meget æbleagtig med kanonfyld som støtter æblesmagen meget fint…og så …flødeskum, og ikke den flade alm. flødeskum…næ,nej den fede, gule og heldigvis ikke creme fraiche, perfekt !