Chokolade sablé kager – Chokolade-o-rama!

Chokolade sablé kager – Chokolade-o-rama!

Nede i mit elskede Frankrig, har de sådan nogle dejlige supermarkeder med alle mulige kvalitetsvarer på hylderne. Her kan Danmark godt lige lære noget om, at have mange varenumre i butikken og også store udvalg af kvalitetsprodukter. F.eks. sælger Bonne Maman – Frankrigs store producent af syltetøj, kager med mere – nogle utroligt gode chokolade sablé kager. Men ikke så gode, som dem man selv kan bage.

Sable er fransk for sand og sablés er mørdejskager, som smuldrer som fint sand i munden – bare med en hyggelig smag af smør og ikke sand. Faktisk er en sablé det samme som en specie på dansk, og specier er uhørt nemme at lave. Især hvis man har en foodprocessor.

Specier er i kategorien “pølse-kager”, altså småkager, hvor dejen formes til pølser, som skæres i skiver. Det er jo oceaner nemmere at have at gøre med, end kager, hvor dejen skal rulles ud og skæres eller stikkes ud i kager.

Du kan lave dejen flere dage i forvejen og have den liggende i køleskabet, til du er klar til at bage. Det gjorde jeg med disse, fordi min barselstilværelse ikke altid giver mig tid til at fuldføre en hel opskrift ad gangen. Men husk lige at lade dejen temperere lidt, inden du skærer den i skiver, hvis den har ligget på køl mere end 1 time. Ellers kan dejen være svær at skære ud i pæne skiver, da de kan finde på at gå i stykker, fordi dejen er for hård. Sker dette, kan du dog nemt presse kagerne sammen – de smelter sammen under bagning.

Dejen kan også fryses og derefter tøes op til bagning.

Disse helt mørke chokolade sablés får dit køkken til at dufte intenst af varm chokolade. Jeg bruger Valrhona kakao stort set altid, men det kan være svært at få fat i, afhængig hvor man bor. Almindelig kakao duer ganske glimrende, men prøv Valrhonaen, hvis du falder over den. Jeg bruger chokoladeknapper (sådan nogle som man bruger til chocolate chips cookies). Dem køber jeg i store sække i Inco, og jeg ved godt, det ikke er alle, der lige kan komme i Inco og at chokoladeknapper ikke normalt kan fås i danske butikker (jeg slæber dem også altid hjem, når jeg har været i USA). Men brug bare hakket mørk chokolade i stedet – det er helt fint.

Har du lyst til andre slags specier så prøv mine specier med kandiseret citron eller håkonskager.

 

Chokolade sablé kager
ca. 40 stk.

210 g hvedemel
40 g kakao
75 g flormelis
1 tsk vaniljesukker
½ tsk bagepulver
200 g koldt smør
150 g hakket, mørk chokolade

1. Kom mel, kakao, flormelis, vaniljesukker og bagepulver i en foodprocessor eller en skål. Skær smørret i tern og kom det i skålen. Kør det sammen til en dej i foodprocessoren. Det tager lidt tid, før dejen samler sig, så vær tålmodig. Hvis du bruger håndkraft, så smuldres smørret i dejen.

2. Tilsæt den hakkede chokolade og ælt dejen (med håndkraft) sammen til en fast klump. Del klumpen i 2 og tril dem til pølser med en diameter på 5 cm. Pak dem ind i plastfolie og kom dem i køleskabet 1 time.

3. Varm ovnen op til 180 grader. Skær dejpølserne i skiver på ½ cm. og læg kagerne på bageplader med bagepapir. Bag kagerne i 10-12 minutter. De føles bløde, når de tages ud, men de bliver sprøde, når de køler af. Kagerne gemmes i kagedåser og de smager bedst i den første uge efter bagning. Derefter forsvinder noget af den intense chokoladesmag. Smager ufatteligt godt med et koldt glas mælk.

 

2 Kommentarer

Skriv en kommentar

  • Jenny
    Udgivet 15:21h, 03 januar Svar

    Har lige bagt dem, desværre kun halv portion og desværre til gæster på lørdag, så nu træner jeg viljestyrke

  • Tamara
    Udgivet 11:05h, 22 juni Svar

    Dét vil jeg prøve, trés lækkert!