Rosenkål med pancetta og citron – helt uden prut!

Rosenkål med pancetta og citron – helt uden prut!

rosenkål
Foto: Line Thit Klein

Min teori er, at folk hader rosenkål, fordi de synes det smager af prut. Og det gør det også – vel og mærke hvis det er kogt i smadder. Jeg nægter at acceptere, at noget der ser så fint ud, som de små mini-kålhoveder gør, ikke også smager godt. Og hemmeligheden bag lækre rosenkål? Lad være med at koge dem i smadder!

Generelt er citron utroligt gode venner med kål – de er faktisk kærester. Særligt når kål tilberedes er det, man skal være opmærksom og undgå det pruttede. Det er citrus rigtig god til at afværge. Derfor bruger jeg næsten altid en form for citrusfrugt eller anden syre sammen med kålretter. Og det ender tit med citronskal og/eller saft.

Prøv denne nemme og smukke ret med rosenkål, hvor den får selskab af dybtsmagende pancetta (man kan også bruge bacon) og lækker citron og salvie. Passer perfekt til et stykke stegt fjerkræ eller svinebasse. F.eks. en kotelet på ben. Mums.

 

Rosenkål med pancetta og citron
Tilbehør til 4-6 pers.

700 g rosenkål
125 g pancetta i skiver
1 fed hvidløg
1 lille håndfuld frisk salvie
saft og revet skal af ½ ubehandlet citron
salt og sort peber

 

1. Klargør rosenkålen ved at skære det nederste af stokken af og fjerne de yderste, grove blade. Skær hvert kål i halve.

2. Skær pancettaen i strimler og kom dem i en gryde. Lad dem stege til de bruner og bliver sprøde, ca. 10 min ved middel varme. Rør jævnligt rundt i dem.

3. Tilsæt rosenkål og vend det sammen. Hak hvidløget fint. Lad rosenkålen stege med i 4-5 minutter – de skal stadig være sprøde. Kom hvidløg i det sidste minuts stegetid og vend det rundt i kålen. Tilsæt citronskal og saft og drys med salvie, salt og groftkværnet sort peber.

Tip

Lav retten til en hovedret ved at koge f.eks. pasta penne super al dente, gemme 1½ dl af kogevandet, blande det hele sammen den varme gryde med kålen og vende det med rocker meget friskrevet parmesan. En sjat fløde skader heller ikke.

2 Kommentarer

Skriv en kommentar

  • Christina
    Udgivet 20:35h, 20 januar Svar

    Jeg elsker simpelthen kål, det smager skønt, det er billigt og det mætter. Men du har helt ret i at folk er så kålforskrækkede.
    Jeg skal prøve at lave denne smukke ret i aften, tilsætter lidt hakkede mandler. Tror det bliver skønt :)

  • Laura
    Udgivet 15:38h, 18 januar Svar

    Mmm, rosenkål. Tror du har ret i, at folk ikke kan lide rosenkål, og kål generelt, fordi de kun har fået den overkogte, ildelugtende variant serveret. Din lyder anderledes indbydende! Rosenkål smager også godt stegt på en pande – f.eks. akkompagneret af hvidløg og ristede pinjekerner som min rare kæreste lavede i går. Til koteletter og æblemos a la æbleflæsk. Heller ikke dårligt!